Nieuws

‘Eindelijk weer eens positief nieuws’: vaccins remmen behalve ziekte ook de epidemie

Wetenschappers vermoedden het al, maar nu is het zeker: de coronavaccins van Pfizer en Moderna gaan niet alleen ziekte, maar ook de overdracht van het virus tegen. Daarmee kan een streep door het argument tegen vaccinatie dat vaccins toch niet zouden helpen tegen de epidemie.

Een Haagse vrouw wordt gevaccineerd.  Beeld Marcel van den Bergh
Een Haagse vrouw wordt gevaccineerd.Beeld Marcel van den Bergh

‘Dit is heel belangrijk, eindelijk weer eens positief nieuws’, reageert hoogleraar immunologie Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) op de nieuwe bevindingen uit Israël en de Verenigde Staten. ‘Het komt voor de meeste onderzoekers totaal niet onverwacht. Maar voor mensen die zich afvragen waarom je je als jongere zou laten vaccineren, is dit zeer belangrijk. Nu kun je keihard zeggen: dat doe je omdat je er besmettingen mee voorkomt.’

Duidelijk was al dat de coronavaccins zo’n 95 procent van de ziektegevallen voorkomen en ziekenhuisopnames en sterfte nagenoeg geheel voorkomen. Maar de mogelijkheid dat het virus zich intussen onopgemerkt via kleine infectietjes van neus tot neus zou verspreiden, stond in theorie nog open.

Een nieuwe studie in Israël laat nu zien dat het vaccin van Pfizer ook 94 procent van deze ‘asymptomatische’ infecties voorkomt. In de VS volgden wetenschappers van de gezondheidsdienst CDC intussen vierduizend ingeënte zorgmedewerkers: de vaccins van Pfizer en Moderna bleken 90 procent van de asymptomatische infecties te voorkomen.

Van Haga

‘Een paar dagen geleden hoorde ik Wybren van Haga van Forum voor Democratie nog in talkshow Op 1 zeggen dat vaccinatie helemaal geen zin heeft, omdat je er besmettingen niet mee voorkomt’, zegt Van Egmond. ‘Nu kun je gewoon zeggen: dat is niet zo, er zijn hier meerdere studies die gewoon het tegendeel laten zien.’

Natuurlijk blijft er nog altijd een kans van 1 op 10 tot 1 op 20 dat een gevaccineerde het virus wél doorgeeft. ‘Maar die kans wordt wel erg klein, zeker als twee gevaccineerden elkaar tegenkomen’, zegt Van Egmond. ‘En als minder mensen het virus verspreiden, slinkt het R-getal en verdwijnt het virus langzamerhand uit het openbare leven.’

Voor de vaccins van AstraZeneca en Janssen moeten de resultaten van de grote studies nog komen. Maar in de testfase van het AstraZeneca-vaccin bleek de inenting in elk geval 6 op de 10 symptoomvrije infecties te voorkomen, en de prik van Janssen ongeveer 75 procent.

De Amerikaanse studie bevestigt opnieuw dat echt volledig ‘asymptomatische’ infecties maar weinig voorkomen. Van de 205 infecties die tijdens de studie opdoken, verliepen er slechts 22 zonder dat de geïnfecteerde er iets van merkte.

Meer over