NieuwsNieuw in 2019: OV-chipkaart op Schiermonnikoog

Eindelijk: ook op Schiermonnikoog met de OV-chipkaart in de bus

Wat staat er het komend jaar allemaal te gebeuren en wat gaat er veranderen? Een vooruitblik. 

De bussen bij de veerboot van Schiermonnikoog. Beeld null
De bussen bij de veerboot van Schiermonnikoog.

Overal in het land kan al ­jaren gereisd worden met  de OV-chipkaart, het betaalmiddel dat in 2012 in het openbaar vervoer werd ingevoerd. Maar inchecken was er op Schiermonnikoog nog niet bij. Het Waddeneiland is het laatste stukje Nederland waar niet met het pasje kon worden gereisd.

Dat gaat op 8 januari 2019 veranderen. De OV-chipkaart is inmiddels zo ingeburgerd dat reizigers die overal moeten kunnen gebruiken, vindt de Friese gedeputeerde Johannes Kramer. Dus ook op Schiermonnikoog. 

Aanvankelijk weerhielden de kosten van invoering de provincie, die over het openbaar vervoer op het eiland gaat. Het installeren van de incheckkastjes kost 115 duizend euro. Maar nu de bestaande concessie aan vervoerder Arriva  met twee jaar verlengd is, wil de provincie niet langer wachten en neemt het benodigde bedrag voor eigen rekening. Later in het jaar kan er ook gepind worden in de zes elektrische eilandbussen. In 2017 introduceerden de andere Waddeneilanden de OV-chipkaart al.

‘Een grote verandering? Het is even omschakelen, maar we ­raken er niet van overstuur’, zegt de eilander buschauffeur Harry Klein. Het buschauffeurschap op het eiland is sowieso een vak apart. Zo maken de chauffeurs ook de bushokjes schoon en verrichten ze klein onderhoudswerk aan de voertuigen. Vijf lijnen telt het eiland, waarvan vier van en naar de Veerdam. Sommige toeristische accommodaties, zoals het befaamde Hotel van der Werff, hebben hun eigen bus om gasten mee van de boot te halen.

‘Schiermonnikoog is een autoluw eiland, dus de bus wordt goed gebruikt’, zegt de burgemeester Ineke van Gent. ‘Inchecken is gewoon veel makkelijker en klantvriendelijker. Het versnelt het instappen, zeker in de zomer als er veel toeristen zijn. En je heb geen gedoe meer met contant geld. Al lieten chauffeurs nooit mensen staan, betalen kon later wel.’

Tienrittenkaarten met korting, zoals eilanders veel gebruiken, blijven beschikbaar. Nostalgische zielen hoeven ook niet te treuren: het papieren eiland­retourtje à 3,50 euro blijft voorlopig bestaan.

Op de agenda in 2019

Brexit: stemming

In de derde week van januari mag het Lagerhuis stemmen over het Brexit-akkoord dat premier Theresa May sloot met de EU. Zo is het althans voorlopig voorzien. Eerder stelde May de stemming voor onbepaalde tijd uit om zichzelf voor een vernederend verlies te behoeden. Onduidelijk is nog op welke dag de stemming plaatsheeft en wat de gevolgen daarvan zullen zijn.

Boijmans jaren dicht

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam gaat in 2019 dicht voor een renovatie die zeven jaar gaat duren. Die tijd is nodig om er ‘een museum van internationale allure’ van te maken. In januari sluit een eerste deel de deuren; in juni gaat het museum helemaal op slot. Het is de bedoeling dat Boijmans een tijdelijke dependance opent in het voormalige V&D-pand op Zuidplein.

355 gemeenten

gaat ­Nederland in 2019 tellen, 25 minder dan in 2018. Er gingen 12 herindelingsvoorstellen aan vooraf. Vooral in Groningen worden dit jaar veel gemeenten samengevoegd. In 1900 waren er nog 1.121 Nederlandse gemeenten.

Airbnb: 30 dagen

Vanaf 2019 mogen ­Amsterdammers hun woning niet meer dan dertig dagen per jaar verhuren via Airbnb of andere verhuurplatforms. Tot nu toe was die termijn zestig dagen. Hiermee komt de gemeente tegemoet aan een lang gekoesterde wens van vrijwel alle partijen. Handhaving van de regels blijft lastig, en is voor een groot deel afhankelijk van Airbnb.

Ook nieuw in 2019:

In 2019 af van uw overgewicht? De gratis leefstijlcoach helpt u op weg
Op kosten van de zorgverzekeraar en met subsidie van het Rijk serieus het gevecht aangaan met uw overgewicht: vanaf 1 januari kan het. Duur van het programma: 2 jaar. De leefstijlcoach helpt u erdoorheen.

De betere verdwijntruc: het tv-scherm dat niet te zien is

Meer over