Eindelijk iets met paksoi

Paksoi is een groente die al weer een hele tijd op de Nederlandse markt verkrijgbaar is, maar die je maar zelden in een recept tegenkomt....

Dat er met paksoi ook een heerlijke groentetaart te maken is, blijkt uit onderstaand recept. Juist zo'n beetje zacht geworden struikje is hiervoor uitermate geschikt. Het recept is afkomstig uit de nieuwsbrief bij het groentenabonnement van Odin.

Kneed voor een hoofdgerecht voor 2-3 personen van bloem, boter, zout en water een stevig deeg en leg dat een half uur ingepakt in de koelkast. Was de paksoi, snijd de stengels in fijne reepjes en laat ze goed uitlekken. Pers de knoflook uit boven een grote kom. Voeg eieren, kwark, room, peper en zout naar smaak toe. Klop deze ingrediënten schuimig. Pel en snij de ui, snij de tomaten in kleine stukjes. Voeg geraspte kaas, paksoi, ui en tomaat aan het kwarkmengsel toe.

Verwarm de oven op 200 graden. Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit. Bekleed een ingevette, platte taartvorm (circa 24 cm) met het deeg. Prik er gaatjes in en bak de taartbodem tien minuten, al of niet met een blinde vulling. Zonder blinde vulling zakken de randen iets in, maar dat hoeft niet erg te zijn als de taartvorm groot genoeg is. Schep de vulling op de bodem, garneer met de olijven en bak de taart in 40 tot 45 minuten bruin en gaar. Combineert goed met een Elzasser pinot blanc.

Meer over