Eindelijk een vraag stellen aan de koning

Wie als journalist Willem-Alexander een vraag wil stellen, kan maar het beste achter hem aan reizen naar het buitenland. Na een officieel bezoek is er een kort persgesprek. Onlangs beantwoordde de koning in de Verenigde Staten een vraag over de verbouwingskosten van Huis ten Bosch.

Remco Meijer
Willem-Alexander en Maxima poseren voor de foto. Beeld getty
Willem-Alexander en Maxima poseren voor de foto.Beeld getty

Voor de zomer- en krokusvakantie zijn er fotomomenten. In de sneeuw van Lech in februari kunnen geen vragen worden gesteld, in juli meestal wel. In het geheugen staat nog een gesprek met journalisten in juli 2008 bij het theehuis op De Horsten, waar Willem-Alexander zijn plan voor een vakantievilla in Mozambique toelichtte. Maar toen was de prins nog geen koning.

Vorig jaar werd een geplande sessie afgelast, omdat een dag tevoren vlucht MH17 neerstortte. Ter compensatie beantwoordde het koningspaar eind 2014 enkele vragen, voor het begin van de kerstvakantie, maar wie daar bij wilde zijn moest wel de locatie op de koop toe nemen: Argentinië.

null Beeld getty
Beeld getty

Royaler dan ooit

Vrijdagmiddag was de setting royaler dan ooit sinds de inhuldiging in 2013. Op het strand bij Meijendel in Wassenaar kon de koning met zijn gezin onbeperkt worden gefotografeerd en gefilmd, met als restrictie de Oranjes tijdens hun vakantie met rust te laten. De Rijksvoorlichtingsdienst ontving 85 aanmeldingen.

Om half drie kwamen vader, moeder en drie dochters aangewandeld door de duinen, vergezeld door de honden Skipper en Lala. Typerende humor van Willem-Alexander - witte broek, blauw jasje - bij het zien van de meute: 'Wat is hier aan de hand?' Ze deden alles wat de achter een lint opgestelde media verlangden: 'Hier! Links! Nu even rechts!' - en de koning zelf hief het lint op door te zeggen: 'En nu eentje bij de zee!' De beveiliging liet het toe.

Tekst loopt door onder de foto.

null Beeld anp
Beeld anp
'En nu eentje bij de zee!' Beeld anp
'En nu eentje bij de zee!'Beeld anp

Koning-koopman

Na afloop konden tien schrijvende journalisten een vraag stellen, en vervolgens enkele audiovisuele media. De NOS informeerde naar Griekenland, waarop Willem-Alexander zei: 'Daar moet u mijn medelid van de regering, de minister-president, maar een vraag over stellen.' De Volkskrant: 'Kunt u zich vinden in de typering van uw koningschap tot nu toe: koning-koopman?' 'Dat aspect is er zeker, maar ik ben koning van alle Nederlanders, dus het is breder dan dat.'

Zeker de helft van de vragen ging over Amalia, die naar de middelbare school gaat. 'Ze is er klaar voor.' NRC Handelsblad vroeg hoe de koning dit soort sessies beziet. 'Het is een manier om ons ook wat informeler te presenteren.' Met een lach: 'En er is nog veel vraag naar.'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over