Einde aan droom Van Wely

Loek van Wely is bij het toernooi om het Nederlands schaakkampioenschap eindelijk tot de orde geroepen. Na vijf overwinningen moest de koploper genoegen nemen met remise tegen Sergei Tiviakov....

De eerste remise maakte een einde aan een stille droom van Van Wely. Maar wat graag zou hij de prestatie van Mikhail Goerevitsj hebben geëvenaard die vorig jaar het Belgisch kampioenschap won met de perfecte score van negen punten uit even zoveel partijen.

Kansen om de droom levend te houden heeft Van Wely niet gehad. Tiviakov kwam geen enkel moment in de problemen en had eerder het beste van het spel.

Met een vrolijke glimlach gaf Van Wely de schuld aan secondant Atalik die de gekozen openingsvariant had voorbereid. Maar het is zeer de vraag of een andere variant wel tot succes had geleid tegen Tiviakov die beschikt over een beperkt maar zeer solide repertoire.

Hij verliest zelden en als dat eens gebeurt, ligt het vrijwel nooit aan de opening.

Sokolov hervond de aansluiting met de koplopers ten koste van Ruud Janssen. Onder de kop 'zwart speelt en wint' zal de slotzet van de partij zijn weg wel vinden naar de combinatierubrieken in de schaaktijdschriften.

Janssen behandelde het eerste deel van de partij uitstekend, greep mis bij de achttiende zet en werd vervolgens compleet verrast door de elegante torenmanoeuvre die onmiddellijk een einde aan de strijd maakte.

Achter de drie uitblinkers wisselen de zeven anderen stuivertje in hun eigen toernooi. Sipke Ernst is na een fraaie eindspelzege op Van den Doel voorlopig de beste van de rest. John van der Wiel boekte na vijf barre ronden zijn eerste overwinning en deed de laatste plaats over aan Jonkman en Nijboer.

Het vrouwentoernooi lijkt nagenoeg beslist na de zege van Zhaoqin Peng op Iwona Bos. Maar overtuigend is het spel van Nederlands sterkste speelster allerminst. Dinsdag ontsnapte ze al tegen Bensdorp en ook gisteren kon ze de zaken pas naar haar hand zetten na eerst grote problemen te hebben overwonnen.

Meer over