Eilandsraad van Curaçao stemt na heftig debat voor nieuwe grondwet

Willemstad Op de eerste vergadering van de nieuwe Eilandsraad is in de nacht van zaterdag op zondag na een heftig debat de Staatsregeling (grondwet) voor het autonome land Curaçao goedgekeurd....

Van onze correspondent Jean Mentens

Aanname van die Staatsregeling was een voorwaarde voor het doorgaan van de zogeheten slot-rondetafelconferentie (RTC), over de ontmanteling van de Antillen, op 9 september in Den Haag. Pas na die conferentie kan Curaçao op 10 oktober een zelfstandig land binnen het koninkrijk worden. Op de RTC wil de nieuwe bestuursploeg nog harde noten kraken.

Eerder op zaterdag was er een bestuurscollege gevormd door MFK, Pueblo Soberano (PS) en MAN. MFK van zakenman Gerrit Schotte, de grote winnaar van de verkiezingen vorige week, en de sterk in populariteit gestegen PS van nationalist Helmin Wiels hadden nog nooit aan een eilandelijke bestuur deelgenomen. Samen met de traditioneel centrum-linkse MAN hebben ze 11 zetels in de 21 zetels tellende raad.

Pueblo Soberano wil eigenlijk direct volledige onafhankelijkheid van Curaçao en niet de gecontroleerde autonomie waarover de vorige coalitie jarenlang heeft onderhandeld met Nederland. De coalitiepartners zijn ook niet blij met de Nederlandse voorwaarden waaronder het eiland straks zelfstandig wordt, maar zij zijn minder uitgesproken over directe onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid is voor hen een streven op langere termijn.

Het bestuur van MFK, PS en MAN had afgesproken dat alle drie de partijen naar eer en geweten over de nieuwe grondwet konden stemmen. Het nieuwe bestuurscollege begint wel meteen een procedure om een andere Staatsregeling in te voeren. Deze moet het document dat afgelopen weekend werd goedgekeurd, vervangen.

MFK, PS en MAN gaan er op 9 september in Den Haag ook voor pleiten dat in het einddocument van de RTC een ‘opzegrecht’ wordt opgenomen waardoor ze van sommige afspraken met Nederland afkunnen.

De oude Eilandsraad, onder leiding van de PAR, heeft op het scheiden van de markt nog de eilandsverordening over de pensioenregeling voor overheidsdienaren op de agenda gezet. Daardoor konden afzwaaiende politici zichzelf nog snel een riante pensioenvoorziening toekennen.

Als Curaçao op 10 oktober een autonoom land wordt, is de nieuwe Eilandsraad direct ook het parlement. Het bestuurscollege wordt dan de nieuwe regering.

Meer over