Eigenlijk niets

'Gebeurt er daar iets?' vroeg Maartje van Weegen gisteravond vanuit de speciale studio voor de Nieuwe Kerk in Delft, toen de regie overschakelde naar Gerard Arninkhof voor paleis Noordeinde in Den Haag....

Tja. Uh. Kijk es. Poeh. Nou nee. Ook voor Noordeinde gebeurde 'eigenlijk niets', zo meldde Gerard. Hij had althans de afgelopen uren geen 'bijzondere activiteit' kunnen waarnemen. Beatrix zelf had zich maandag met de familie teruggetrokken in Huis ten Bosch. En het enige wat Gerard (iedereen bij NOS Actueel noemt elkaar bij de voornaam) verder nog ter ore was gekomen, was dat Pieter Christiaan dit weekeinde 'de erewacht had betrokken bij het lichaam van zijn moeder'.

Ont-zet-tend flauw natuurlijk om zo'n versprekinkje hier nog even 'en passant' te vermelden. Maar ja, het is werk, het betaalt goed, en in de verslaggeving rond het overlijden en de bijzetting van Juliana telt voor de media dezer dagen nou eenmaal elk detail. Zelfs voor de in dat prachtige, snelle journalistenvak wat achteropgeraakte tv-recensent. Alles over leven en dood van de 'oma des vaderlands' (Maartje) moet dezer dagen worden geaccentueerd, gedramatiseerd, oecumenisch worden gewogen, en waar nodig uitgebreid nader worden verklaard. En er is geen ontsnappen aan. Kijken is meebeleven.

En ki¿jken zul je. Het kan anno 2004 nooit te veel zijn. Behalve de documentaire Juliana in 70 bewogen jaren van Bert Haanstra, die maar liefst twee uur duurde, had Nederland 2 gisteravond om even over zeven dus ook nog een uur lang NOS Actueel. Waarin Maartje met historicus Jan, met theologe Jacobine en wat loslopende jonge verslaggevers van gedachten wisselde over de grote dag van de uitvaartdienst, en wat we dan allemaal voor spektakel mogen verwachten. Degenen die dan niet hoeven werken voor de kost, zijn er vanaf negen uur 'sochtends tot ver in de middag zoet mee.

De NOS blijkt er zelf helemaal klaar voor. 'Gezellig is het hier', berichtte reporter Joost Karhof maandagavond vanaf de Oude Delft, waar fietsen van hun slot waren geknipt en auto's waren weggesleept om ruim baan te maken voor wat hij, zonder ironie, 'een mega-operatie' noemde. Voor zijn anonieme, vrouwelijke collega, die ter hoogte van de Nieuwe Kerk stond, was het al net zozeer kicken. 'Heeft u wat al gezien?!' vroeg de verslaggeefster bij de immens hoge dranghekken aan de andere 'rouwenden', die alvast drie dik in de rij stonden. Nou en of: men had even ervoor het geluk beleefd de koningin te zien terwijl deze de bloemstukken en de opgewreven vloer in de kerk inspecteerde. Om kort te gaan, je kon wel merken gisteren: echt iedereen heeft er flink zin in, in weer een bijzetting.

Meer over