Eigenaren Land van Ooit schuldig bevonden

VAN ONZE CORRESPONDENTE LEEN VERVAEKE

TONGEREN - De Nederlandse familie Taminiau is woensdag in België veroordeeld voor fraude bij de uitbating van het Belgische pretpark Land van Ooit. Marc Taminiau (72), zijn vrouw Marjan (72) en hun zoon (46) kregen ieder drie jaar voorwaardelijk, 11.000 euro boete en een beroepsverbod van 10 jaar. Ze moeten een schadevergoeding van bijna 2 miljoen euro betalen.

Het Land van Ooit was een pretpark in het Belgische Tongeren, opgezet door onder meer de stad Tongeren ('Plinius NV'), bouwbedrijf Strabag en de drie Taminiaus. Het pretpark sloot in 2007 na amper 74 dagen de deuren, in een sfeer van ruzie en gesjoemel. De mislukking van het dure prestigeproject wekte in België veel beroering.

De pretparkuitbaters Taminiau kregen de schuld van het debacle. Ze werden beticht van valsheid in geschrifte, frauduleuze kapitaalsverhoging, misbruik van vennootschapsgoederen en witwassen. De rechter achtte die eerste twee beschuldigingen volledig bewezen en de derde deels. Van witwaspraktijken werden de Taminiaus vrijgesproken.

Beperkte vrijspraak

Door die beperkte vrijspraak en hun hoge leeftijd kregen de Taminiaus geen vijf jaar effectieve celstraf, zoals het Openbaar Ministerie had geëist, maar drie jaar voorwaardelijk.

Daarnaast moet het trio 1,85 miljoen euro schadevergoeding betalen aan de curatoren van hun bedrijf en aan een schilderbedrijf. De vorderingen van bouwbedrijf Strabag (2,7 miljoen euro) en van bierbrouwer Heineken (950.000 euro), die zich borg had gesteld voor een lening, werden niet toegekend. Ook Plinius NV kreeg niet de gevraagde 1 euro als morele schadevergoeding.

Paul Geukens, advocaat van Plinius NV, was tevreden over het vonnis. 'Het is nu duidelijk dat de mislukking van het Land van Ooit voor een groot deel de schuld is van de Taminiaus', zei hij. 'Met dit vonnis wordt het imago van de stad Tongeren toch deels opgepoetst.' Hij zei weinig om de 1 euro te geven. 'Ik denk dat niemand ooit zijn geld zal krijgen.'

Grote teleurstelling

De Taminiaus kondigden meteen aan dat ze in hoger beroep gaan. 'Dit is een grote teleurstelling', zei Marc Taminiau. 'Ik kan dit niet accepteren. Ze zijn nog niet van ons af.'

Hun advocaat Paul Engelen klaagde eerder dat het onderzoek naar het Land van Ooit eenzijdig werd gevoerd. Zo werd het onderzoek in twee delen gesplitst, maar was één deel, waarin zeventien mappen met ontlastend materiaal zaten, niet toegankelijk.

Volgens Engelen was dit een schending van de rechten van de verdediging, maar de rechter oordeelde dat de 'relevantie van die mappen niet werd aangetoond'.

De advocaat verklaarde desnoods naar het Europees Hof in Straatsburg te zullen gaan.

undefined

Meer over