Eigenaar Wegener wil eerst van digitale tak af

De Britse eigenaar van Wegener gaat het mediabedrijf wellicht in stukken geknipt verkopen. Voor de digitale activiteiten van Wegener, zoals Jobtrack, Autotrack en het belang van 30 procent in woningsite Funda, zegt eigenaar Mecon diverse gegadigden te hebben. De onlinetak wordt daarom mogelijk apart verkocht.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WILCO DEKKER

AMSTERDAM - Naar de verkoop van de regionale kranten van het bedrijf kan dan later nog eens gekeken worden. Los daarvan houdt de Noorse Wegener-baas Truls Velgaard er 'medio dit jaar' mee op, zo werd vrijdag bekend gemaakt.

Wegener is nu nog de derde grote uitgever in Nederland, naast de Telegraaf Media Groep (TMG) en De Persgroep. Die uitgever van onder meer de Volkskrant, Trouw en het AD, bracht volgens ingewijden eind vorig jaar als enige een bod uit om Wegener in zijn geheel te kopen. Dat bod werd afgewezen omdat het te laag zou zijn.

Mecom meldde vrijdag bij een update voor de beleggers - zonder namen te noemen - dat er tot dusver 'geen aanvaardbaar bod' is ontvangen voor heel Wegener. Daarom gaat het bedrijf 'indicatieve biedingen' op specifieke onderdelen onderzoeken.

Waarnemers leiden daaruit af dat de door Mecom ingeschakelde Rabobank gaat proberen eerst de digitale tak te gelde te maken, geheel of in delen.

Naast TMG en NU.nl- en Donald Duck-uitgever Sanoma, zou onder meer ook het Duitse Springer-concern daar volgens geruchten wel de portemonnee voor willen trekken. Ook voor De Persgroep is het digitale deel van Wegener belangrijk voor de toekomst, nu de aandacht van lezers en adverteerders opschuift naar het internet.

Het apart verkopen van de digitale tak heeft voor Mecom nog een voordeel: er is nu meer tijd om te kijken wat de meest profijtelijke oplossing is voor de zeven regionale kranten, in een dagbladmarkt die volop in beweging is. Zo staan de twee noordelijke kranten van de Noordelijke Dagbladcombinatie nog steeds te koop.

TMG, dat naast De Telegraaf ook diverse regionale dagbladen uitgeeft, en De Persgroep worden normaal gesproken met Wegener erbij in hun marktaandeel te groot. Daarom wordt al gespeculeerd over een nieuwe 'nationale' uitgever van regionale kranten. Voor de twee Limburgse kranten van Mecom toonde onder meer de Belgische uitgever Concentra, uitgever van de Gazet van Antwerpen, al interesse.

Wanneer de verkoop moet zijn afgerond, is onduidelijk, maar Wegener-baas Trus Velgaard stopt 'medio dit jaar'. Hij volgde eind 2010 de plotseling vertrokken Joop Munsterman op. De Noor werd gezien als zetbaas van Mecom. Volgens Wegener staat zijn vertrek los van het verkoopproces en wordt naar een opvolger gezocht.

undefined

Meer over