'Eigenaar uitgebrande fabriek sloot werknemers op'

Een hysterische menigte staat dit weekeinde te wachten bij de uitgebrande meubelfabriek in Casablanca.

Van onze correspondente Greta Riemersma

‘Alsjeblieft, mag ik mijn drie kinderen terug?’, roept een vrouw totaal overstuur voor de meubelfabriek Rosamor Ameublement in Casablanca. Van het pand, waar vooral matrassen werden gemaakt, zijn na een urenlange brand op zaterdagochtend alleen nog de zwartgeblakerde muren over. Als het waar is dat de kinderen van vrouw nog binnen zijn, laat zich raden in welke staat.

De vrouw haalde het afgelopen weekend een aantal Marokkaanse journaaluitzendingen. Chakib Benmoussa, de minister van Binnenlandse Zaken, heeft de brand in het industriegebied Lissasfa van Casablanca omschreven als een ‘drama van catastrofale omvang’. Van de honderd werknemers die in de fabriek aan het werk waren, zijn 55 omgekomen en twaalf gewond geraakt, aldus het officiële Marokkaanse persbureau MAP.

De eigenaar van Rosamor Ameublement en zijn zoon zijn in voorlopige hechtenis genomen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend, maar het vermoeden bestaat dat de vereiste veiligheidsmaatregelen niet in acht zijn genomen. De brand ontstond om tien uur ’s ochtends op de begane grond. Volgens MAP kon het vuur zich snel verspreiden over de andere drie verdiepingen van het gebouw als gevolg van chemisch materiaal.

Slachtoffers verklaarden vanuit hun ziekenhuisbed dat op de benedenverdieping alle deuren waren geblokkeerd en dat ramen waren voorzien van ijzeren hekwerken.

Degenen die de brand hebben overleefd konden dit alleen door vanaf hogere verdiepingen uit het raam te springen of via het dak te vluchten. ‘Er was totale paniek’, aldus een gewonde werknemer.

Volgens burgemeester Mohamed Kabbaj van Casablanca is nog geprobeerd het vuur snel te blussen. Dit bleek onmogelijk door de hoeveelheid ontvlambaar materiaal in de fabriek. Het duurde uren voor meer dan honderd brandweerlieden er in slaagden het vuur onder controle te krijgen. Zaterdagavond smeulde de brand nog na.

Mustapha Taouil, commandant burgerbescherming van de regio Groot-Casablanca op de tv-zender 2M: ‘We waren verrast toen we ontdekten dat de fabriek meerdere ontvlambare producten huisvestte.

‘Tegelijkertijd hebben we gemerkt dat er geen noodvoorzieningen waren zoals de wet die voorschrijft. De eigenaar heeft zijn werknemers in feite opgesloten. Dat is wat het aantal slachtoffers heeft veroorzaakt.’

Op de radio verklaarde Taouil dat de brand is uitgebroken door gebrek aan onderhoud van de machines.

In opdracht van koning Mohammed VI werd minister Benmoussa per helikopter naar het rampgebied overgevlogen. Hij verklaarde dat alle mogelijke hulptroepen de slachtoffers en familie van de nabestaanden terzijde zullen staan. Het parket van Casablanca onderzoekt of de eigenaar iets te verwijten valt.

Tot uren na de brand stond voor de verkoolde fabriek een enorme menigte die steeds hysterischer werd. Toeschouwers schreeuwden dat er veel meer dan honderd werknemers in het pand waren. ‘Waar is de rest?’, riepen ze.

Meer over