Eigenaar kolenschip moet 26 miljoen euro betalen voor schade Groot Barrièrerif

Het tripje van een Chinees kolenschip langs het Groot Barrièrerif in Australië blijkt  een dure aangelegenheid. De eigenaar van het schip, dat in 2010 aan de grond raakte bij het beschermde natuurgebied onder water, moet 39 miljoen Australische dollar (circa 26 miljoen euro) schadevergoeding betalen omdat het koraalrif onherstelbaar is beschadigd. Dit schrijft The Guardian.

Een duiker onderzoekt de schade van het schip. Beeld Reuters
Een duiker onderzoekt de schade van het schip.Beeld Reuters

Toen kolenschip Shen Neng 1 strandde bij het Groot Barrièrerif lekten grote hoeveelheden olie in het water. Daarnaast bleek de verf van het schip giftig voor het koraal, dat hierdoor afstierf. Over een lengte van circa een kilometer waren de gevolgen van het incident te zien, zei de beheerder van het koraalrif destijds.

Schipeigenaar Shenzhen Energy Transport Co en de Australische regering troffen elkaar in de rechtszaal. De regering eiste 120 miljoen Australische dollar (81 miljoen euro), maar de eigenaar claimde dat het koraal vanzelf zou herstellen. Uiteindelijk werd een schikking getroffen en kwam het bedrag van de boete uit op 39 miljoen Australische dollar (26 miljoen euro).

Greenpeace teleurgesteld

De Australische minister van Milieu zegt dat het geld gebruikt zal worden om de verf te verwijderen en het natuurlijke ecologische proces van het rif te herstellen. In de verf van het schip zit een extreem giftige stof, TBT, die inmiddels is verboden.

De Australische tak van Greenpeace heeft teleurgesteld gereageerd op de schikking. Bij monde van een actievoerder wordt gesteld dat het bedrag bij lange na niet hoog genoeg is om het koraalrif te herstellen.

Het Groot Barrièrerif staat op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie UNESCO.

Olie lekt uit het Chinese kolenschip. Beeld Getty
Olie lekt uit het Chinese kolenschip.Beeld Getty
Meer over