Eigenaar kernreactor Petten toch vervolgd

De Europese eigenaar van de kernreactor in Petten, Euratom, moet toch worden vervolgd voor ernstige milieuovertredingen. Het gerechtshof Amsterdam heeft Greenpeace hierover woensdag in het gelijk gesteld....

Minister Donner van Justitie had aangegeven geen juridische stappen te willen nemen wegens mogelijke ‘immuniteit’ van Euratom (de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie). Maar het gerechtshof in Amsterdam acht immuniteit niet van toepassing, en heeft de officier van Justitie in Alkmaar bevolen Euratom alsnog te vervolgen. Drie andere bedrijven, waarbij in 2003 vergelijkbare milieuovertredingen werden geconstateerd, zijn inmiddels wel veroordeeld.

In september van dat jaar bleek tijdens een controle door de politie dat de vier bedrijven op het terrein van de kernreactor in Petten een aantal milieuregels aan hun laars lapten. Gasflessen stonden in wegroestende opslagkasten, brandblussers ontbraken en gevaarlijk materiaal was opgeslagen in zeecontainers. Euratom, eigendom van de Europese Commissie, is een van de verantwoordelijke bedrijven. Deze organisatie leek vrijuit te gaan na tussenkomst van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Greenpeace stoorde zich daaraan en heeft nu steun gekregen van het gerechtshof in Amsterdam: ook Euratom moet zich aan de Nederlandse milieuregels houden. Als dat niet gebeurt volgt ook voor dit bedrijf straf.

Drie bedrijven, ECN, NRC en Malinckrodt, zijn veroordeeld tot een boete van 25 duizend euro per bedrijf. Die hebben ze nog niet betaald omdat de officier van justitie de boete te laag vond en in beroep is gegaan.

Meer over