Eigen stijl eerst

Jossine Modderman en Arno Kantelberg geven elke week ongevraagd stijladvies aan bekende mensen.

Jossinne Modderman en Arno Kantelberg
null Beeld ANP / ANP
Beeld ANP / ANP

Jossine Modderman, hoofdredacteur LINDAnieuws.nl:

Terwijl de stijlmeester hiernaast een dissertatie houdt over T-shirts, wil ik het over jasjes hebben. Liever wilde ik de trui in het nazomerzonnetje zetten, maar om moverende redenen is het toch 't colbertjasje geworden. Ik heb er dozijnen en net als bij dierenvriendin Marianne Thieme zijn acht op de tien te klein. Omdat iemand heeft bedacht dat je slanker lijkt in een jasje dat iets te klein is. Ik ken de wetenschappelijke onderbouwing niet, maar snap de visuele winst als je wat te krappe kleding draagt. Maar dan moet je het jasje niet dichtdoen. Al helemaal niet met twee lagen onderkleding waarvan een met ruches. Dan ben je opeens een Gelderse worst en dat is Mariannes nachtmerrie. Ik moet eerlijk zeggen: ik maak geregeld dezelfde fout. Te veel gehannes op de vierkante centimeter, zeg maar. We knappen er niet van op, blijkt maar weer. De mini-jasjes gaan dus deze week nog de deur uit en grote, gerieflijke truien komen op hun plek. Ah! Dan ben ik er lekker toch: de extra grote sweater. Trendmessias Lidewij Edelkoort zei het ook al: 'We willen ons verstoppen in veel te grote sweaters.' Niet dat ik van Lidewijs kerk ben, maar ik hou wel van comfortabel en wegduiken. Dus Marianne, scheer je eigen schaap (harstikke hip, urban farming), spin je eigen wol, verf je trui met boerenkoolsap en kleur het Binnenhof stijlvol groen. Want deze outfit is, net als de dierentuin, niet van deze tijd.

null Beeld Foto Bart Maat/ANP
Beeld Foto Bart Maat/ANP

Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire:

Het T-shirt, geboren als onderkleding, maakte lang alleen deel uit van het militaire uniform. Beelden van Amerikaanse G.I.'s in T-shirts openden na de Tweede Wereldoorlog de deur naar het grote publiek. 'You needn't be in the army to have your own personal T-shirt', luidde de slogan van een Amerikaanse warenhuisketen.

Vanaf de jaren zestig werd het T-shirt een medium waarmee je kon laten zien dat je fan was van een band (de tourdata achter op je rug: de mens als wandelende Uit-agenda) of het grootkapitaal de tyfus wenste - daar leende de gestileerde beeltenis van Che Guevara zich het beste voor. PvdA-voorzitter Hans Spekman, een ideologische nazaat van de marxistische mooiboy, koos op een ledenraad in Nieuwegein voor een gele zonnebloem op een blauw canvas - een vrolijk tableau. Om de sociaaldemocratische bips droeg de voorzitter een spijkerbroek met op de pijpen twee mysterieuze zevens - wellicht een subliminale boodschap aan Emile en Jesse: het aantal zetels dat hij in gezamenlijkheid hoopt te halen.

Van alle stijlen is de eigen stijl de hoogst haalbare. Wat dat betreft ligt Spekman, met zijn zomerse T-shirts en winterse truien, prima op koers. Het is een obstinaat, ja, maar in die Grote Grijze Wereld van het Binnenhof is hij wel origineel. Daar doet de mokkende mastodont op de achtergrond, in wie wij Ton Elias herkennen, niets aan af.

null Beeld Foto Alexander Schippers/ANP
Beeld Foto Alexander Schippers/ANP
Meer over