Eierverwerking

Nu had ik toch echt gedacht dat ik er dit jaar onderuit zou komen: die onverteerbare berg hardgekookte, geverfde eieren....

Sylvia Witteman

Door die ervaring wijzer geworden had ik dit jaar besloten dat de eierververij beperkt zou blijven tot één ei per kind. En geen hardgekookt ei, maar een uitgeblazen ei. Want dat kun je bewaren, zonder dat het gaat stinken. Nou, een briljant idee, natuurlijk. Maar het struif kruipt waar het niet gaan kan: ook bij uitgeblazen eieren kun je niet om de inhoud heen. Bovendien breekt een leeg ei vrij gauw in kinderhanden, zodat ik tijdens de brunch nog heel wat extra eieren moest uitblazen om het aanzwellend gebrul te bezweren.

Dus zat ik gisteravond met een kom waarin twaalf witten en twaalf kapotte dooiers me misselijkmakend tegemoet grijnsden. Nu zijn er nogal wat recepten waarin je veel struif kwijt kunt, maar die hebben allemaal een groot nadeel: je moet het resultaat snel opeten, anders bederft het. Omeletten, wentelteefjes, quiche: wie heeft daar zin in, vlak na die eierorgie van de paasdagen?

Er is eigelijk maar één voor de hand liggende oplossing: advocaat. Er gaan veel eieren in en je kunt het bewaren. Helaas heeft advocaat een nogal duf imago, het is zo'n drankje waar spuitbusslagroom op moet en oude dames blosjes van krijgen. Gelukkig stond er nog een bijna volle fles hippe Absolut Kurant in de ijskast. Zwartebessenwodka dus. Binnen een kwartier had ik twee flessen vol met een feestelijk smakend mengsel.

Duw de eieren door een zeef, zodat de harde witte slierten achterblijven. Klop de gezeefde eieren met de suiker los in een metalen of glazen kom. Voeg de wodka toe. Zet de kom op een pan kokend water, zonder dat de bodem het water raakt. Verwarm het mengsel al kloppend met garde of mixer. Blijf roeren tot het er uit ziet als vla, het dikt nog iets in als je het van het vuur haalt. Bij te grote hitte of niet genoeg roeren kunnen er klontjes in komen of gaat het schiften. Zet dan even de staafmixer erop en alles komt weer goed.

Giet de advocaat in schone flessen, sluit die af en zet ze in de ijskast. Zodra het spul goed koud is, is het klaar om te drinken. Je kunt het natuurlijk ook over vanille-ijs gieten, of zoiets: erg lekker. Er bestaat ook mandarijnen-, citroen- en vanillewodka: daar kun je vast ook lekkere advocaat van maken. Neem alleen geen drankje dat al gezoet is, zoals citroenjenever, o.i.d, want dan wordt het resultaat veel te zoet. In principe moet je de advocaat een paar weken kunnen bewaren, maar iedereen wil ervan proeven, dus is het al veel eerder op.

Meer over