Ei Staatsbosbeheer

Op het erf achter de volkskeukendeur en verderop grazen eenden. Ze doen druk en zijn met veel. Zou het kunnen dat er dit jaar genoeg vrouwtjes zijn?...

Wat er dan gebeurt, is al bekend maar kan nog altijd niet wennen. Zo'n eend zwemt met twaalf pulletjes achter zich aan. Wat een leuk gezicht, kijk toch eens. De volgende dag zijn het er negen en drie dagen later heeft ze er nog één. Snoeken eten pulletjes, vogels eten ze, katten eten ervan, en hermelijnen. Het voorjaar is een feest en iedereen viert het op eigen wijze.

Wij zullen zoals elk jaar verrast worden door een eend die op het laatste moment zijn goed verstopte nest verlaat omdat we er te dicht bij kwamen. Een gek in Friesland gaat er helemaal naar zoeken, de eieren van de kievit. Wij zoeken niet, de natuur legt de eieren achter onze keukendeur. Ook verwilderde tamme ganzen, of vertamde wilde, leggen eieren in de buurt en Staatsbosbeheer zegt dat het goed is dat we de nesten zoveel mogelijk leeghalen, want die van de regering moeten geen ganzenvolk dat zich hier voorgoed wil vestigen. Op boeren- en gewone markten in de stad is nu al een keur aan eieren te koop, uit het wild.

Voorjaar is de grote omelettentijd. Snijd rauwe aardappel in zeer kleine blokjes. Snijd een flinke ui in kleine sliertjes. Snijd tien zwarte olijven tot snippers. Brokkel zeer oude Gouda fijn, of rasp de kaas of snijd er flinterdunne plaken van. Snijd paddestoelen (voorkeur: portabella, enorme hoeden, sterke smaak) klein. Sla in een kom een stuk of vijf eendeneieren of twee ganzeneieren of een stuk of acht kippeneieren tot schuim. Er kan wat zout in en eventueel een scheut melk of wat water.

Een grote koekenpan. Olijfolie verhitten of andere olie. Bak aardappel en ui onder voortdurend omscheppen met een houten lepel. Voeg na zeven minuten paddestoel toe. Nog vijf minuten. Schep de pan leeg op een bord, voeg nog wat olie toe aan wat in de pan was achtergebleven, en zet hem terug op het vuur. Giet de geklutste eieren erin. Het vuur niet te hoog.

Als de bovenkant van de omelet gaat stollen, het aardappel-ui-paddestoelbaksel erover verdelen, en de gesnipperde olijven en kaas. De omelet onmiddellijk dubbelklappen en met een deksel op de pan op heel laag vuur een tijdje laten staan. Een voorjaarsgerecht waar grof bruin brood voortreffelijk mee harmonieert, en dat moet men zo bekakt mogelijk proberen na te zeggen.

Meer over