Egyptische oppositieleider plots vrij

Ayman Nour haalde in 2005 meeste stemmen na Mubarak...

BEIROET De Egyptische autoriteiten hebben een van de prominentste oppositieleiders vrijgelaten na ruim drie jaar gevangenschap. De politicus, Ayman Nour, was de uitdager van president Hosni Mubarak in 2005, toen Egypte voor het eerst presidentsverkiezingen toeliet. Nour zat vast voor verkiezingsfraude, maar heeft altijd ontkend.

De vrijlating wordt in Egypte gezien als een mogelijk gebaar naar de Amerikaanse president Obama, die heeft aangegeven het vredesproces in het Midden-Oosten te willen helpen vlottrekken. De Verenigde Staten waren door de gevangenschap van Nour in verlegenheid gebracht, aangezien zij vooral hadden aangedrongen op democratisering in Egypte, een naaste bondgenoot in de regio.

De 44-jarige Nour werd officieel vrijgelaten vanwege gezondheidsredenen. Hij heeft suikerziekte en oogproblemen. Maar zijn vrouw had al eerder gevraagd hem vanwege zijn gezondheid te laten gaan en dat was toen vergeefs. De stap kwam nu voor beiden als een totale verrassing.

Nour werd veroordeeld omdat hij in 2004 handtekeningen zou hebben vervalst bij de oprichting van zijn partij, Al-Ghad (De Morgen). Hij heeft dat altijd ontkend en meent dat hij een politieke gevangene was.

Nour kreeg in 2005 de meeste stemmen na Mubarak. De uitslag bedroeg officieel 8 procent van de stemmen, maar volgens sommige oppositiegroepen was dat aanzienlijk meer. Er was forse kritiek op het verloop van de verkiezingen. Zo was er zware druk van de regering op de oppositie, berichtten de media partijdig en konden de belangrijkste kandidaten – een neef van de vermoorde oud-president Sadat en een leider van de Moslim Broederschap – niet meedoen. De Amerikanen noemden aanvankelijk echter het feit dat presidentsverkiezingen voor het eerst hadden plaatsgehad een ‘belangrijke stap voorwaarts’.

Nour zei dat hij de leiding van zijn partij weer op zich zal nemen. Maar de eisen zijn aangescherpt. Zo moet een presidentskandidaat nu de steun hebben van 65 leden van het parlement, dat door Mubaraks partij wordt gedomineerd.

Meer over