Egyptische judoka alsnog naar huis gestuurd voor weigeren hand Israëliër

De Egyptische judoka Islam El Shehaby is maandag naar huis gestuurd op de Spelen van Rio omdat hij een Israëlische opponent geen hand wilde schudden. Het duurde even voor het Egyptisch olympisch comité tot dit besluit kwam; het voorval tussen de salafistische moslim en de Israëliër Or Sasson deed zich vrijdag al voor.

Islam El Shehaby, judoka uit Egypte.Beeld ap

De Egyptenaar voegt zich bij turner Yuri van Gelder en de Franse tennisser Benoît Paire, die eerder tijdens deze Spelen naar huis werden gestuurd om hun gedrag naast het sportveld. In beide gevallen werd ze verweten het groepsproces van hun land te ondermijnen.

El Shehaby (32) wordt door het Internationaal Olympisch Comité (IOC) iets groters verweten: het ondermijnen van de olympische gedachte. Het leverde de Egyptenaar een 'strenge reprimande' op voor 'onbehoorlijk gedrag'. Hij verweerde zich door te stellen dat hij geen judoregel had overtreden. Dit klopt feitelijk, maar volgens het IOC gaat zijn gedrag wel in tegen de olympische regels en gedachte van fair play.

Het olympisch comité van Egypte nam direct afstand van zijn gedrag, maar werd zelf ook op de vingers getikt door het olympische disciplinaire comité. Het land moet sporters in de toekomst beter scholen in de olympische waarden.

Israëliër Or Sasson (L) wil Islam El Shehaby uit Egypte een hand geven, maar die weigert.Beeld ap

Weigerde ook te buigen

Het is onduidelijk of Egypte door deze kritiek heeft besloten El Shehaby op het vliegtuig te zetten. Het komt in ieder geval niet erg overtuigend over, omdat een weekend nodig was om tot het besluit te komen en de judoka bovendien al was uitgeschakeld. Hij verloor van Sasson, die brons won in de categorie +100 kilo.

Toen El Shehaby vrijdag na zijn nederlaag ook weigerde te buigen voor de Israëliër, greep de scheidsrechter in. De judoregels schrijven dit, uit respect voor de tegenstander, immers wel voor. Een minimaal knikje van El Shehaby was het resultaat, waarna hij onder luid boegeroep de zaal verliet.

De internationale judobond kwam na de wedstrijd met een ander standpunt dan het IOC en Egypte. De bond sprak van 'vooruitgang', simpelweg omdat de wedstrijd tussen de twee had plaatsgevonden. De Egyptenaar zou naar verluidt door zijn fans onder druk zijn gezet helemaal niet op de mat te verschijnen, omdat een wedstrijd tegen een Israëliër een belediging voor de islam zou zijn.

Sasson (R) vloert El Shehaby.Beeld ap

'Geen probleem met joden'

Zelf gaf hij achteraf een iets andere verklaring voor zijn gedrag. 'Ik heb geen probleem met joden of welk geloof dan ook', zei El Shehaby na de wedstrijd tegen judoblad L'Esprit du Judo. 'Maar om persoonlijke redenen kun je me niet vragen handen te schudden met iemand die in die staat (Israël, red.) woont, helemaal niet ten overstaan van de hele wereld.'

Het is niet voor het eerst dat een Egyptische judoka een Israëlisch hand weigert. Ramadan Darwish deed dit in 2011 en 2012 ook bij Arik Zeevi. Op de Olympische Spelen van 2004 in Athene werd de Israëliër Ehud Vaks een hand geweigerd door de Iraanse wereldkampioen Arash Mirasmaeili, waarvoor hij lof kreeg in zijn thuisland.

Meer over