Egypte ziet onder grote druk van Israël af van resolutie over nederzettingen

Onder grote druk van Israël heeft Egypte er donderdag bij de VN-Veiligheidsraad van afgezien een resolutie in te dienen over de Israëlische nederzettingen op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. De resolutie zou Israël veroordelen.

Een Israëlische vrouw bidt terwijl ze zich opmaakt voor vertrek uit de illegale buitenpost Amona. Beeld reuters
Een Israëlische vrouw bidt terwijl ze zich opmaakt voor vertrek uit de illegale buitenpost Amona.Beeld reuters

Enkele uren voordat erover zou worden gestemd, besloot Egypte de tekst toch niet voor te leggen, meldden diplomaten en Westerse functionarissen.

De stemming zou Barack Obama een van de laatste mogelijkheden hebben gegeven om stelling te nemen tegen de Israëlische bouw van nederzettingen, na jaren van mislukte pogingen het vredesproces weer op gang te krijgen. Daarmee had hij in zijn laatste dagen als president ruzie kunnen krijgen met de hechte bondgenoot van de VS. Voor de Palestijnen was het uitstel voor onbepaalde tijd ook een tegenvaller.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had de VS publiekelijk opgeroepen de resolutie met een veto te blokkeren, omdat die volgens hem slecht zou zijn voor vrede. 'Vrede komt er niet door VN-resoluties, maar alleen door directe onderhandelingen door de partijen', zei hij. Netanyahu kreeg bijval van aankomend president Donald Trump. Die schreef op Twitter: 'De resolutie die wordt overwogen bij de VN-Veiligheidsraad met betrekking tot Israël moet worden gevetood.'

Illegaal

De internationale gemeenschap beschouwt alle Joodse gemeenschappen in bezet gebied als illegaal, maar Israël ziet dat anders. Alleen als Palestijnen met geldige eigendomspapieren aanspraak maken op een stuk grond, mogen kolonisten zich daar niet vestigen.

Afgelopen weken vond er een verwoede discussie plaats over de illegale buitenpost Amona op de Westelijke Joordaanoever. Het Israëlische Hooggerechtshof bepaalde twee jaar geleden al dat Amona is gebouwd op Palestijnse privégrond. Het Hof riep de regering op om de buitenpost, bestaande uit vijftig trailerwoningen, voor 25 december dit jaar te ontruimen.

Vorig weekend lieten Joodse kolonisten weten akkoord te zijn met een voorstel van de Israëlische regering om te vertrekken. Ze zijn ingegaan op het aanbod om even verderop neer te strijken in 52 nog te bouwen huizen.

De Knesset, het Israëlische parlement, behandelt momenteel een wetsvoorstel om buitenposten alsnog te legaliseren. Amona valt er niet onder omdat het Hooggerechtshof ontruiming heeft verordonneerd. Het wetsvoorstel stuit op zware kritiek in de VS en de EU. De Palestijnse president Abbas noemde de wetgeving 'crimineel'.

Mannen zijn bezig met de ontruiming van Amona. Beeld reuters
Mannen zijn bezig met de ontruiming van Amona.Beeld reuters
Meer over