Egypte: vliegtuigramp Sinaï was geen terreurdaad

De crash van het Russische passagiersvliegtuig boven de Sinaï-woestijn op 31 oktober is niet veroorzaakt door 'terroristen of criminelen'. In het eerste, voorlopige onderzoek dat vandaag werd voltooid zijn daarvoor geen aanwijzingen gevonden, zeggen de Egyptische autoriteiten.

Een man strooit bloemen bij wrakstukken van het passagiersvliegtuig. Beeld epa
Een man strooit bloemen bij wrakstukken van het passagiersvliegtuig.Beeld epa

Het Egyptische minister van Burgerluchtvaart stelt in een verklaring dat er door het onderzoeksteam tot nu toe geen aanwijzingen zijn gevonden die duiden op een terroristische aanslag. Het team bestaat uit 58 onderzoekers uit onder andere Egypte, Frankrijk en Duitsland.

De Russische Airbus A321 met 224 mensen aan boord, vrijwel allemaal Russische toeristen, steeg op van Sharm el-Sheikh en stortte niet lang erna neer in de noordelijke Sinaï.

De verklaring van het Egyptische ministerie is opvallend. Russische en westerse overheden achtten de kans groot dat de crash werd veroorzaakt door een bomaanslag. Begin november meldde het onderzoeksteam in Egypte dat de vliegtuigramp 'voor 90 procent zeker' is veroorzaakt door een bom. Dat baseerden de onderzoekers onder andere op de knal die op de zwarte doos te horen is. Wel meldde het onderzoeksteam toen al dat de explosie ook veroorzaakt kon zijn door lithiumbatterijen of de brandstoftank. Ook de Britse inlichtingendiensten zeiden toen dat ze aanwijzingen hadden gevonden die op een bomaanslag wezen.

Een aan Islamitische Staat (IS) gelieerde groepering uit Egypte eiste op de dag van de crash een aanslag op, maar bewijs daarvoor is nooit geleverd.

Meer over de vliegtuigramp

Test voor ontluikende vriendschap Rusland-Egypte Rusland en Egypte hebben elkaar de afgelopen jaren op politiek, militair en economisch vlak gevonden. Wat doet de vliegramp in de Sinaï met de relatie tussen beide landen?

Het voorlopige onderzoeksrapport gaat in tegen de conclusies die de Britse inlichtingendienst eerder trok. Zij dachten dat het wel om een terroristische aanslag moest gaan. Hoe kwamen de Britten tot deze conclusie?

Lees hier alles over de vliegtuigcrash.

Klap voor toerismesector

De vliegtuigramp betekende weinig goeds voor de toerismesector in Egypte, en met name in Sharm-el-Sheikh. Rusland en Groot-Brittannië besloten niet meer te vliegen op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh en haalden toeristen die in de badplaats verbleven terug. Een grote klap: tweederde van de toeristen in de badplaats komt uit Rusland en Groot-Brittannië.

Nederlandse reisorganisaties TUI en Neckermann hebben hun vluchten naar dit vliegveld tijdelijk geschrapt. Corendon deed dat al eerder. De beveiliging van de luchthaven zou ernstig tekort schieten.

Wrakstukken van het gecrashte vliegtuig. Beeld epa
Wrakstukken van het gecrashte vliegtuig.Beeld epa
Meer over