Egypte: maandelijks 260 miljoen verlies door annuleren vluchten

Egypte verwacht zo'n 260 miljoen euro per maand te verliezen door het annuleren van vluchten uit Rusland en Groot-Brittannië naar Sharm al-Sheikh. Dit heeft president Abdel Fattah al-Sisi woensdag gezegd tijdens een bezoek aan de badplaats.

Een leeg café in Sharm al-Sheikh. Beeld reuters
Een leeg café in Sharm al-Sheikh.Beeld reuters

Rusland en Groot-Brittannië zijn samen goed voor twee derde van de buitenlandse bezoekers aan de populaire toeristenbestemming. Beide landen hebben alle vluchten naar Sharm al Sheikh geschrapt nadat op 31 oktober een Russisch vliegtuig neerstortte in de Egyptische Sinaï-woestijn. Experts denken dat het toestel door een bomaanslag is getroffen.

Demonsteren
'De lichten zullen niet uitgaan in Sharm al-Sheikh', zei Sisi om de vele Egyptenaren die werkzaam zijn in de toeristenindustrie in de badplaats een hart onder de riem te steken. De woorden leken echter weinig indruk te maken op tientallen Egyptenaren die buiten het hotel waar Sisi sprak demonstreerden.

Toerisme is een vitaal onderdeel van de Egyptische economie. Vorig jaar kwamen er zo'n 10 miljoen toeristen naar Egypte, een stuk minder dan de 14,7 miljoen van 2010. Dit jaar werd gehoopt op lichte groei, maar na de vliegtuigramp lijken de Egyptenaren dat wel te kunnen vergeten.

Islamitische Staat
Een terreurgroep in Sinaï gelieerd aan Islamitische Staat (IS) zegt verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het vliegtuig boven Egypte. Sisi benadrukte echter dat er nog geen hard bewijs is voor welk scenario dan ook.

Meer over