Update

Egypte haalt satiricus van de buis na kritiek op legerleider

De Egyptische autoriteiten hebben de satiricus Bassem Youssef van de buis gehaald. Hij had het gewaagd grappen te maken over legerleider Abdul Fatah al-Sisi, die 4 maanden geleden president Morsi afzette.

redactie
Aanhangers van de huidige machthebbers verbranden een foto van de satiricus Bassem Youssef . Beeld ap
Aanhangers van de huidige machthebbers verbranden een foto van de satiricus Bassem Youssef .Beeld ap

Kort voor het satirische programma van Bassem Youssef vrijdag zou worden uitgezonden, meldde de omroep plotseling dat de vorige uitzending problemen had veroorzaakt. De show van Youssef wordt niet uitgezonden totdat die zijn opgelost, zo was de mededeling.

Youssef maakte eerder grappen over Mohamed Morsi. Toen hij na een lange zomervakantie vorige week weer met een tv-show kwam, maakte hij grappen over de nieuwe machthebber, generaal al-Sisi en diens dwepende aanhang.

Zo stak hij de draak met het feit dat sommige winkels chocoladerepen verkopen die zijn gemodelleerd naar de generaal. 'Sisi is veranderd in chocola', grapte de komiek.

De Egyptische samenleving is scherp verdeeld sinds Morsi werd afgezet. De voormalige president verschijnt maandag voor de rechter, net als andere hooggeplaatste leden van de Moslimbroederschap. Ze zouden hun aanhang hebben aangezet tot geweld. Aanhangers van Morsi hebben aangekondigd vanaf vrijdag het hele weekend te zullen protesteren.

Meer over