Egypte erkent: Terroristen haalden Russisch toestel neer

Egypte heeft voor het eerst officieel verklaard dat het neerstorten van een Russisch passagiersvliegtuig in de Sinaï in oktober vorig jaar een terreurdaad is. De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi verkondigde in een tv-toespraak dat de daad gericht was tegen onder andere het toerisme naar het Noord-Afrikaanse land.

Egyptische militairen bij een afgebroken staartstuk van het in de Egyptische Sinaï neergestorte Russische vliegtuig. Beeld ap
Egyptische militairen bij een afgebroken staartstuk van het in de Egyptische Sinaï neergestorte Russische vliegtuig.Beeld ap

Door de crash kwamen alle 224 passagiers en bemanningsleden om het leven. Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) eiste de verantwoordelijkheid op. Rusland heeft eerder al verklaard dat een bom aan boord de oorzaak was. Caïro hield zich tot nu toe op de vlakte, en verklaarde eerder dat het neerstorten 'niet werd veroorzaakt door terroristen of criminelen'.

'Wie het vliegtuig ook liet neerstorten, wat was de bedoeling? Hij wilde het toerisme raken, en onze relatie met Rusland', aldus al-Sisi woensdag in zijn toespraak. Hij verklaarde ook dat terrorisme nog niet is uitgebannen maar dat dit wel kan als landen gezamenlijk optrekken.

'Bomaanslag'

De Russische Airbus A321 met 224 mensen aan boord, vrijwel allemaal Russische toeristen, steeg op van Sharm el-Sheikh en stortte niet lang erna neer in de noordelijke Sinaï.

Russische en westerse overheden achtten de kans groot dat de crash werd veroorzaakt door een bomaanslag. Begin november meldde het internationale onderzoeksteam in Egypte dat de vliegtuigramp 'voor 90 procent zeker' is veroorzaakt door een bom. Dat baseerden de onderzoekers onder andere op de knal die op de zwarte doos te horen is. Wel meldde het onderzoeksteam toen al dat de explosie ook veroorzaakt kon zijn door lithiumbatterijen of de brandstoftank. Ook de Britse inlichtingendiensten zeiden toen dat ze aanwijzingen hadden gevonden die op een bomaanslag wezen.

Een aan Islamitische Staat (IS) gelieerde groepering uit Egypte eiste op de dag van de crash een aanslag op, maar bewijs daarvoor is nooit geleverd.

De vliegtuigramp betekende weinig goeds voor de toerismesector in Egypte, en met name in Sharm-el-Sheikh. Rusland en Groot-Brittannië besloten niet meer te vliegen op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh en haalden toeristen die in de badplaats verbleven terug. Een grote klap: tweederde van de toeristen in de badplaats komt uit Rusland en Groot-Brittannië.

Britse spionnen staan bekend als beste puzzelaars

Hoe konden de Britse inlichtingendiensten weten dat de vliegramp mogelijk islamitisch terrorisme was? En waar om kwamen juist de Britten hier als eerste mee? Een reconstructie. (+)

Meer over