Eggs Benedict in een New Yorks café

Laatst werd ik wakker in New York, met enorme trek in eggs Benedict. Ik bestelde ze in een café in Greenwich Village, waar een vooroorlogse neger vol kennelijke binnenpretjes op de piano zat te improviseren....

Sylvia Witteman

Sam vroeg wat we wilden horen. Ik kijk in zo’n geval blozend naar mijn schoenen, maar P. koos, zonder omhaal As time goes by. Ik voelde diepe gêne, zoals vroeger, als mijn moeder in de supermarkt veel te hard riep: ‘Kan er nog een kassa open?’ Maar de neger grijnsde breed, en zong de evergreen vol animo. Toen het juist uit was, kwamen er nieuwe mensen binnen. Ook die loerden naar de pianist, fluisterden wat, waarop nogmaals As time goes by klonk, met even gretig enthousiasme als daarnet. De eggs Benedict werden gebracht. Toen ik ze bijna op had, drentelde een stel binnen dat, na even staren, bij de pianist ging staan en verlegen vroeg of hij misschien dat ene liedje, u weet wel, uit Casablanca wilde spelen? Hij dééd het.

Arme man. Hoe lang al? Hoe vaak nog?

Eggs Benedict voor twee personen: breng een brede, grote pan water nét aan de kook met een scheut azijn. Breek telkens een ei in een kopje, en laat dat voorzichtig in het water glijden. Als het meezit blijft het wit netjes om de dooiers heen. Laat de eieren drie minuten pocheren. Haal ze uit de pan met een gaatjeslepel en leg ze op een bordje. Bewaar het hete water. Maak de hollandaise: doe de dooiers in de mengbeker van de staafmixer met twee eetlepels citroensap en een snufje zout. Verhit de boter in een steelpan tot hij gaat bruisen en bijna kookt: hij mag niet bruin worden. Mix het dooiermengsel even, en giet vervolgens al mixend de hete boter er in een flinke straal bij. Blijf mixen tot de saus dik wordt, dat gaat snel. Breng op smaak met peper en zout. Bak de bacon intussen in de koekenpan krokant en rooster de halve beschuitbollen. Warm de eieren nog even op in het hete water. Leg de toast op de bordjes, daarop de bacon, daarop de eieren, en giet er de saus over.

Sylvia Witteman

Meer over