Eetbare verpakking

Ingepakt, dichtgevouwen of opgerold. Voedsel wordt niet meer zomaar opgediend, het wordt verpakt. Of het de invloed is van de oosterse keuken, de heimelijke wens de pizza calzone te evenaren of een verlangen naar de fondueborden van vroeger, die zo'n ordentelijke indeling hadden?...

Soms doet deze manier van presenteren denken aan de eetbare borden en bakjes, die - jaren geleden alweer - gelanceerd werden als antwoord op de groeiende afvalberg. Na een lekkerbekje verorberd te hebben, werd de klant geacht ook nog zijn bordje op te eten. En had hij daar geen trek meer in, dan kon het ook altijd nog op de composthoop.

We hadden sterk de indruk dat de introductie van dit soort 'serviesgoed' niet helemaal naar wens verlopen was, want we zagen het nergens meer. Tot een paar weken geleden de eerste bakjes opdoken bij de mensa van de Universiteit van Amsterdam. Blijkbaar heeft een verkoper van eetbare bakjes toch nog succes gehad. Vooral vegetarische maaltijden worden nu vaak daarin geserveerd, de gast in tweestrijd achterlatend: wel of niet opeten? Smakelijk is anders.

Een stuk lekkerder zijn gevouwen of opgerolde pannenkoeken met hartige vulling, ook wel modieus wraps genoemd. Het lentenummer van Smaakmakend staat er vol mee. We komen daar nu pas mee, nu het zomernummer bijkans in de winkels ligt, omdat de ingrediënten slecht verkrijgbaar waren. Asperges zijn er nog niet in maart, in ieder geval niet van eigen bodem. Nu zijn ze er volop.

Aspergepannenkoeken met bieslooksaus. Maak voor vier personen beslag voor 16 middelgrote pannenkoeken. Rooster 4 eetlepels sesamzaad en roer dat door het beslag. Maak een sausje van 2 eetlepels zure room; 1 eetlepel sherry; 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels fijngeknipte bieslook. Was 600 gram groene asperges, snij de houtige onderkant eraf. Maak 3 bosuitjes schoon en snij de groente in stukken van 3 cm. Verhit een paar eetlepels olie in een wok of braadpan en roerbak de groenten in 5 tot 10 minuten op halfhoog vuur net gaar. Voeg de zachte toppen iets later toe dan de rest. Bak ondertussen de pannenkoeken. Roer door de groenten 1 eetlepel sherry; 1 eetlepel sojasaus en 1 eetlepel citroensap. Breng op smaak met peper en zout. Vouw de pannenkoeken in vieren en vul de zo ontstane buidels met de groente. Schep de bieslooksaus erover heen.

Word je ook een keer geconfronteerd met een dubieus bakje op je bord en twijfel je aan de eetbaarheid daarvan, denk dan aan de Lucky Luke-strip Tortillas voor de Daltons. De uitgehongerde Daltons eten daarin met smaak een Mexicaans gerecht. De domste van het stel vindt vooral het krokante korstje erg lekker. 'Dat noemen we een aardewerken kommetje, Averell.'

Meer over