Eet niet als een Romein

Farmaceutische bedrijven doen van alles om hun producten onder de aandacht te brengen. Maar de mogelijkheden zijn beperkt; reclame voor receptmedicijnen bij patien is verboden en ook de beloeding van de medische stand is aan regels gebonden....

Novartis Pharma, de medicijngigant uit Zwitserland, brengt de welvaartsziekten op een andere manier onder de aandacht. Het bedrijf presenteert een stripverhaal dat zich afspeelt in de Romeinse tijd. Het verhaal, gepireerd door de strip Asterix en gemaakt door de Uderzo-studio, neemt de orgiein het oude Rome, als uitgangspunt.

Luie, hoge functionarissen liggen aan en doen zich tegoed aan gekonfijte ganzen, veel wijn en andere geneugten. Dat gaat dus niet goed en al meteen glijdt een van hen halfdood van zijn ligbank.

Het gezelschap reist naar een oude wijze dru in GalliDeze adviseert meer groenten, fruit, olijfolie, vis en lichaamsbeweging. Asterix en Obelix spelen geen rol, met name Obelix is geen toonbeeld van gezond leven met zijn eenzijdige dieet van everzwijnen.

Het boekje is bedoeld voor de pati die net heeft gehoord dat zijn cholesterolgehaltete hoog is. De arts kan hem het boekje meegeven. 'Hij krijgt van zijn arts zoveel tips en adviezen mee, te veel om te onthouden. Het boekje vertelt op een andere manier iets over gezonde voeding', zegt de Nederlandse woordvoerder van Novartis in Arnhem.

Wetenschappelijk is de strip verantwoord, want artsen van de afdeling Vasculaire Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Utrecht hebben het voorwoord geschreven en de vertaling nageplozen op fouten.

Behalve het beeldverhaal bevat het boek foldertaal over cholesterol en betere voeding. Novartis houdt zich aan de regels. Zijn medicijn tegen een hoog cholesterolgehalte komt in het beeldverhaal niet voor, maar het oude Rome kende ook alleen kruidenmengsels als medicijn.

Alleen in het voorwoord schrijven de artsen dat levensaanpassingen te verkiezen zijn boven medicijnen, maar dat er soms niet aan te ontkomen valt. De cholesterolverlagers (met name statines) staan de laatste tijd in de belangstelling, vanwege de astronomisch oplopende kosten.

Meer over