Eet in Miss Ellie's diner, zoek Mad Men in L.A.

Wie verslaafd is aan een serie wil ook weleens zien waar de beelden vandaan komen. Zeven series om achteraan te gaan.

ERIC VAN DEN BERG

1 Dallas

Dallas is terug, zelfs met oud-gedienden Larry Hagman en Patrick Duffy. Maar Dallas is nooit weggeweest. De Southfork Ranch van de familie Ewing bestaat namelijk echt. Aan 3.700 Hogge Road in Parker, Texas, 35 minuten rijden vanaf downtown. De gebouwen zijn te huur voor conferenties en feesten; toeristen kunnen er op tour. Het pistool waarmee J.R. werd neergeschoten ligt er, Lucy's trouwjurk pronkt er. Een broodje eet je in Miss Ellie's Deli. De binnenkant van the mansion is hier echter niet: dat is het huis van meneer en mevrouw Calder in Turtle Creek. Als kantoor van Ewing Oil dient de Renaissance Tower, 1201 Elm Street, Dallas.

Net5, dinsdag 20.30 uur.

southfork.com

2 Game of Thrones

Wie zich wil wanen in de Zeven Koninkrijken van het mythische continent Westeros, moet zo'n beetje heel Europa door. Noord-Ierland, Schotland, Malta, Kroatië, IJsland en Marokko - dat gaat niet lukken in één zomervakantie. De fantasyserie Game of Thrones, die over twee weken meedingt naar elf Emmy Awards, heeft veel landschappen nodig waarin wordt gevochten en kastelen waarin de machtige dan wel verbannen families Stark, Lannister en Targaryen wonen. De koude wereld voorbij de grote Muur is eigenlijk IJsland, bijvoorbeeld het nationale park Vatnajökull. En het huis van de familie Stark is het Doune-kasteel in Midden-Schotland. De meeste opnamen worden overigens in de Paint Hall Studio in Belfast gemaakt, voorheen de werkplaats waar onderdelen van de Titanic zijn geverfd.

RTL4, zondag 22.50 uur.

gameofthrones.wikia.com

3 The Spiral

Veel Europeser dan The Spiral kan bijna niet. Arturo, die in Kopenhagen de kunstenaarsgemeenschap The Warehouse leidt, maakt het de filmtoerist niet makkelijk: hij beraamt zes diefstallen van zes beroemde schilderijen in zes verschillende musea. Overzichtelijk, maar je moet er wel voor naar Kopenhagen (Thorvaldsens Museum), Stockholm (Nationalmuseum), Oslo (Nasjonalmuseet), Antwerpen (Rubenshuis), Helsinki (Didrichsen), en ja, Eindhoven (Van Abbe Museum).

Nederland 3, zondag 21.20 uur.

thespiral.vara.nl, thesprial.eu

4 Mad Men

Verrassing! Mad Men, de met prijzen overladen serie die zich afspeelt in het New York van de jaren vijftig en zestig, is bijna geheel gefilmd in Los Angeles. Een tour door downtown L.A. levert meer op dan een wandeling over Madison Avenue, waar het reclamebureau Sterling Cooper Draper Pryce zou moeten zitten (nee, bestaat niet). Er zijn tours op Manhattan, maar de herkenning gaat niet veel verder dan Grand Central Station, waar Don Draper de trein altijd neemt, en het Roosevelt Hotel, waar hij verblijft als Betty hem het huis uit heeft geschopt. De New Yorkse bar PJ Clarke's is Casey's Irish Pub op 613 Grand Avenue in L.A., het huis van Don staat op 675 Arden Road in Pasadena.

De VARA begint in het voorjaar van 2013 met seizoen 5 van Mad Men.

screentours.com (New York)

curbed.com (Los Angeles)

5,6,7 The Killing, Borgen, The Bridge

In Kopenhagen hebben ze een probleem. De tourgroepen van The Killing, Borgen en The Bridge moeten elkaar wel in de weg lopen. Het begon met de avonturen van inspecteur Sarah Lund in The Killing (Forbrydelsen), die in de eerste serie de moord op de 19-jarige Nanna moet oplossen. Dat speelde in en om het Radhus. In de volgende serie stond het parlement centraal. In beide gebouwen loopt ook de cast van de politieke dramaserie Borgen rond. Ook de Zweeds-Deense misdaadserie The Bridge speelt deels in Kopenhagen. Maar ook verder weg. We moeten naar de Oresundbrug tussen Denemarken en Zweden, want daar is het lijk gevonden.

Seizoen 3 van de The Killing is in aantocht. De VARA zendt Borgen, al beschikbaar op dvd, vanaf 10 januari uit. The Bridge wordt op zaterdag, rond 22 uur, uitgezonden door Canvas.

peter-og-ping.dk

visitcopenhagen.com

undefined

Meer over