NIEUWSZORGPREMIE

Eerste zorgpremie bekend: 6 euro per maand erbij

De premie van zorgverzekeraar DSW komt volgend jaar uit op 118 euro per maand, een stijging van 6 euro. De Schiedamse verzekeraar komt al jaren een week na Prinsjesdag als eerste met een nieuwe premie op de proppen, de andere verzekeraars moeten uiterlijk 12 november hun premie bekend hebben gemaakt.

Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar in een apotheek. Beeld ANP
Een apothekersassistente zoekt medicijnen bij elkaar in een apotheek.Beeld ANP

De premie van DSW bleek de afgelopen jaren een redelijk goede graadmeter om te voorspellen wat de gemiddelde zorgpremie zou gaan worden, in elk geval een betere dan de rekenpremie waar het ministerie van Volksgezondheid mee werkt.

De stijging bij DSW is hoger dan wat het ministerie van VWS dit jaar verwacht. Op Prinsjesdag kwam het ministerie met een rekenpremie van 1421 euro per jaar, een stijging van 37 euro op jaarbasis. (118,41 per maand, een stijging van ruim 3 euro per maand ten opzichte van vorig jaar). Meestal schat het ministerie de uiteindelijke zorgpremie te hoog in. Sinds 2012 bleek de rekenpremie zes keer te hoog te zijn. Alleen in 2012 en 2017 was de gemiddelde zorgpremie in de praktijk iets hoger dan het kabinet verwachtte.

DSW-topman Aad de Groot verklaart de hogere stijging door de verwachte loonstijging van zorgmedewerkers, de duurdere medicijnen en door het feit dat de zorgverzekeraar minder eigen reserves kan inzetten om de premiestijging te dempen. De zorgkosten stijgen elk jaar en komen volgend jaar uit op 78,6 miljard.

Basispakket

Ook het basispakket wordt elk jaar groter: zo krijgen patiënten een logeervergoeding als zij in een gespecialiseerd ziekenhuis ver van huis meerdere dagen behandelingen moeten ondergaan, worden van medicijnen die te duur zijn voor het basispakket de apotheekbereidingen wél vergoed en komt er een nieuwe vergoeding voor de specialist ouderengeneeskunde en de arts verstandelijk gehandicapten.

Ook nieuw dit jaar is dat een verzekeraar maar 5 procent korting mag geven op een collectiviteit, in plaats van 10 procent nu. Het zal de zorgverzekering voor mensen die nu lid zijn van zo’n collectiviteit, bijvoorbeeld via werkgever of vereniging, relatief gezien nog duurder maken.

Voor DSW-verzekerden maakt die verandering overigens niets uit, het bedrijf heeft nooit aan collectiviteiten gedaan. De verzekeraar – een vreemde eend in de bijt in zorgverzekeringsland – vindt dat ten koste gaan van de solidariteit in de zorg, omdat een premiekorting voor sommigen de premieverhoging voor anderen betekent.

DSW is een kleine speler op de zorgverzekeringsmarkt, het heeft 3,8 procent van de markt in handen. De verzekeraar heeft maar één polis en kan dus gemakkelijk de premie berekenen. Maar de vroege bekendmaking heeft ook een publicitair doel: zo weet DSW elk jaar de aandacht op zich gericht. Deels is het ook omdat DSW niet mee wil doen aan het spel van de andere verzekeraars die juist zo lang mogelijk wachten, om de concurrentie niet wijzer te maken over de eigen strategie in de strijd om nieuwe klanten.

Meer over de zorgpremie

Toch eens overstappen van zorgverzekeraar? Zes vragen om u te helpen bij uw keuze

Het piept en kraakt in de zorg, nu ziekenhuizen niet meer mogen groeien

Meer over