Eerste zorginstelling voor homo's opent deuren in Amsterdam

Vier Amsterdamse ondernemers, alle vier homo, lanceren morgen Gay Care Amsterdam, de eerste thuiszorgorganisatie in Nederland die zich richt op homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders. Ze willen een veilige omgeving bieden, zonder discriminatie.

Morgen opent Gay Care Amsterdam zijn deuren, met zorg voor roze ouderen op maat.Beeld anp

Oudere homo's die geen foto van hun overleden echtgenoot op hun nachtkastje durven zetten, bang voor opmerkingen van hulpverleners, die ze over de vloer krijgen.

Een oudere, dementerende lesbienne voelde zich dermate ongemakkelijk bij de mensen van de thuiszorg dat vrienden en vriendinnen zich genoodzaakt zagen in te grijpen. Ze kwamen aan het eind van de middag, aten met haar, bleven slapen, maakten ontbijt en moesten naar hun werk. Omdat er een grote kans was dat ze weg zou lopen, zagen ze zich genoodzaakt de deur op slot te draaien. Ze was te licht voor een verzorgingshuis.

Gay Care Amsterdam
Het zijn dit soort verhalen die vier Amsterdamse ondernemers, alle vier homo, deden besluiten het heft in eigen hand te nemen. Als zij aan de beurt zijn, willen ze hun identiteit overeind houden. Morgen lanceren zij Gay Care Amsterdam, de eerste thuiszorgorganisatie in Nederland die zich richt op homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders.

'Wij willen veiligheid bieden, opdat zij zich thuis voelen in hun eigen huis', zegt Ed Sinke, een van de initiatiefnemers. 'In de reguliere thuiszorg kun je mensen treffen die vanwege hun godsdienst of cultuur je geaardheid niet accepteren en dat ook laten merken.'

Nu de zorg verschraalt, komen zorgtaken terecht op de schouders van familie. Veruit de meeste homo's hebben geen kinderen, de ouderen van nu groeiden op in een tijd dat hun geaardheid taboe was; familiebanden zijn nogal eens verbroken. De groep waarop Gay Care zich richt, moet het hebben van thuiszorg en vrijwilligers, zegt Sinke.

'In familie zit meer stabiliteit dan in een vriendenkring', zegt Jan Nieuwenhuis, directeur van Gay Care Amsterdam, een van de vier en tot 1 juni directeur van een ambulancedienst Zuid-Holland.

Luxediensten
Behalve verzorging, verpleging en huishoudelijke ondersteuning wil Gay Care luxediensten aanbieden als theaterbezoek, waarbij minder draagkrachtigen kunnen meeliften. Zo kan een busje naar de schouwburg worden betaald door klanten met een dikkere beurs. Sinke verwacht veel van de solidariteit naar de doelgroep, zoals hij dat noemt. 'We regelen het zelf. Ervaringen in Amerika leren dat de bereidheid dan groter is.'

'Een mooi initiatief, ze springen in een gat in de markt', zegt Manon Linschoten, projectleider Roze 50plus van het COC. 'Ik ga graag met de heren in gesprek, ben benieuwd naar hun visie op homovriendelijke zorg.'

Linschoten is al bijna tien jaar bezig met roze ouderen. Zorginstellingen die homovriendelijk uit de tolerantiescan komen, krijgen de Roze Loper.
Veel homo's hebben problemen met de thuiszorg, weet Linschoten. Aantallen heeft ze niet, de meesten houden hun mond en doen of het probleem er niet is. 'Die zeggen dat de man wiens foto aan de wand hangt, hun overleden broer is.'

Ze kent ook mondige ouderen, die van hun hart geen moordkuil maken. Laatst sprak ze een lesbienne die medewerkers van de thuiszorg opvoedt. Ze had genoeg te verstouwen gehad, zei ze.
Sinke kent ze ook, homo's die zich niet laten intimideren. 'Die zeggen: je kunt m'n rug op. Maar dan woon je toch niet prettig.'

Meer over