Nieuws

Eerste veroordeelde bestorming Capitool krijgt geen celstraf, wel taakstraf en boete

In Washington is de eerste Trump-aanhanger die in januari het Capitool bestormde door een rechter veroordeeld. De 49-jarige vrouw uit Indiana, die schuld bekende en spijt betuigde, kwam ervan af met een taakstraf en het betalen van 500 dollar schadevergoeding. Als ze zich niet aan de voorwaarden van haar straf houdt, hangt haar alsnog een celstraf boven het hoofd.

Aanhangers van president Donald Trump bestorming het Capitool in Washington. Beeld AP
Aanhangers van president Donald Trump bestorming het Capitool in Washington.Beeld AP

Al voor de hoorzitting had Anna Morgan-Lloyd een deal gesloten met de aanklagers. Hierdoor viel haar straf relatief laag uit. Ze gaf toe op 6 januari illegaal het parlementsgebouw te zijn binnengedrongen op het moment dat de volksvertegenwoordigers de overwinning van president Joe Biden bevestigden. Zij wilden zo de verkiezingswinst voor Donald Trump opeisen, die blijft volhouden dat de verkiezingen van hem zijn ‘gestolen’, hoewel daar geen bewijs voor is. Bij de bestorming kwamen meerdere mensen om het leven.

‘Ik was daar aanwezig om op een vreedzame wijze steun aan president Trump te betuigen en ik schaam me dat het die dag een barbaarse vertoning van geweld werd’, zei Anna Morgan-Lloyd tijdens de zitting woensdag, die werd gehouden via een videoverbinding. Ze zei dat ze maar zo’n 10 minuten in het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw, was en dat ze geen geweld gebruikte of schade toebracht.

De aanklagers hadden een voorwaardelijke celstraf van drie jaar, taakstraf en een schadevergoeding van 500 dollar geëist. De rechter ging daarin mee, maar merkte wel op dat ze had deelgenomen aan ‘een ernstig misdrijf’.

Sinds januari werkt de federale politie in de VS hard aan de identificatie van de meer dan 800 mensen die betrokken waren bij de bestorming van het Capitool. Tot nu toe zijn er 500 van hen geïdentificeerd en in staat van beschuldiging gesteld.

Meer over