Eerste vaatje Hollandse Nieuwe brengt 55.000 euro op

Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe heeft dinsdag op de afslag in Scheveningen 55.000 euro opgeleverd. De vis gaat naar de online restaurantgids Iens.

ANP

De opbrengst is dit jaar voor het Fonds Psychische Gezondheid. Twee jaar geleden ging het eerste vaatje voor 75.000 euro van de hand. De symbolische veiling van het eerste vaatje vond dit jaar voor de 24ste keer plaats.

Er mag dit jaar minder Noordzeeharing worden gevangen. Het vangstquotum is vastgesteld op 200 miljoen kilo. Dat komt doordat er te weinig jonge haringen bij komen. Critici zeggen dat de zee wordt leeggevist. De precieze oorzaken daarvan zijn echter niet bekend. Wetenschappers zoeken vooral een verklaring in klimatologische omstandigheden, zoals de opwarming van het water.

De daling van het vangstquotum heeft geen invloed op de beschikbare hoeveelheid Hollandse Nieuwe. Slechts 15 procent van de totaal gevangen haring wordt gebruikt voor Hollandse Nieuwe. Dat zijn tweehonderd miljoen haringen. Die haring wordt in zes weken tijd, tussen half mei en eind juni, gevangen. Juist dan heeft de haring de juiste grootte en vetheid om er goede Hollandse Nieuwe van te maken.

(ANP) Beeld
(ANP)
Meer over