Eerste triomf van PSV-verdediging

Sportpark Woudestein beleefde een primeur en er werd allerwegen schande van gesproken: voor het eerst dit seizoen hield de PSV-verdediging het droog in een uitwedstrijd....

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

ROTTERDAM

Gisteravond ging het wel ergens om, de tweede ronde van het bekertoernooi, en PSV won met 5-0 van eerste-divisieclub Excelsior. Diens voorzitter was des duivels in de rust. 'Hoe vaak zijn we niet alleen voor het PSV-doel geweest', vroeg Martin de Jager zich verontwaardigd af. Welgeteld vijf keer verscheen een aanvaller van Excelsior oog-in-oog met Waterreus en evenzovele keren bleek de doelman van onpasseerbaar.

De uitslag doet dus vermoeden dat de PSV-achterhoede aan de betere hand is, maar in wezen was het weer het oude liedje. Gestuntel in de verdediging, terwijl de aanvallen soms weer een genot voor het oog waren en doeltreffend bovendien, hetgeen resulteerde in een 0-3 ruststand.

In de negende minuut passeerde linkback Van der Weerden doelman l'Ami met een bekeken schot. Tien minuten later eindigde een fantastische combinatie bij Van Nistelrooy die met een schuiver scoorde. En halverwege de eerste helft werd Dirckx alle ruimte geboden om een corner van Fuchs in de hoek te koppen.

Adrie Koster, oud-PSV'er en tegenwoordig coach van Excelsior, had zijn ploeg van tevoren al gewezen op de accuratesse van de tegenstander. 'Maar we wisten ook dat wij kansen zouden krijgen. We zijn een van de meest scorende ploegen in het betaald voetbal en we speelden tegen een zwakke verdediging.'

Dat laatste werd tot Robsons afgrijzen weer eens pijnlijk bewaarheid. De wedstrijd was nog geen twee minuten oud of twee Rotterdammers hadden al moeten scoren. Eerst kreeg Hertog een riante mogelijkheid en bij een van de daaropvolgende aanvallen had Caïro het zelfs nog eenvoudiger.

Doelman Waterreus, die zaterdagavond nog de ongelukkigste man van Eindhoven was, onderstreepte zijn vorm bij daaropvolgende mogelijkheden van Stefanovic (tweemaal) en Sol.

Wijs geworden door de gekmakende ervaringen tegen Heerenveen en Roda JC, waarin een ruime voorsprong toch nog waardeloos bleek, drong Robson zijn spelers op het hart niet te versagen bij de jacht op een vierde treffer. Na tien minuten in de eerste helft kon de geplaagde PSV-trainer opgelucht ademhalen. Nikiforov schoot een vrije trap onder de vallende Carlo l'Ami in het doel.

Daarmee was het laatste verzet gebroken. Excelsior is een aangename verrassing in de eerste divisie en heeft ook al een periodetitel op zak, maar kon tegen PSV niet de indruk wekken een aanwinst voor de eredivisie te zijn.

Gilles de Bilde bekroonde vlak voor tijd een matige invalbeurt met een doelpunt, maar op dat moment was Robsons humeur al tot onder hun nulpunt gedaald. Nikiforov trok na stom balverlies van Bruggink de doorgebroken Caïro omver en werd door scheidsrechter Koopman uit het veld gestuurd. Omdat een rode kaart in het bekertoernooi algemene geldigheid heeft, ontbreekt Nikiforov zaterdag in het competitieduel tegen Willem II. Robson: 'Ik begrijp het wel een beetje. Nikiforov is gefrustreerd door het slechte spel van onze defensie. Hij wilde per se de nul vasthouden. Maar in dat stadium laat je zo'n man toch gewoon lopen.'

Excelsior - PSV 0-5 (0-3). 9. Van der Weerden 0-1, 19. Van Nistelrooy 0-2, 24. Dirkx 0-3, 55. Nikiforov 0-4, 90. De Bilde 0-5. Scheidsrechter: Koopman. Toeschouwers: 3500. Rode kaart: 78. Nikiforov (PSV). Gele kaart: Van der Kruis, Turay (Excelsior), Ooijer (PSV).

Meer over