Stedelijk Museum Breda

Wat is dit?

'Stedelijk Museum Breda ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciële afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

Eerste overzichtstentoonstelling over ‘de schilders van Dongen’

Stedelijk Museum Breda brengt voor het eerst schilderijen en tekeningen uit de 19e eeuw bij elkaar die samen het fascinerende verhaal vertellen van een van de vroegste kunstenaarsdorpen van Nederland.
In ‘De heks van Dongen’ wordt werk getoond uit belangrijke collecties, waaronder die van het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Mauritshuis. Ook zijn er bruiklenen uit Israël, Australië en Duitsland.

Landschap met boerderij te Dongen, 1871-1872. Olieverf op doek. Collectie Vereniging Vrienden Stedelijk Museum Breda Beeld J.C.K. Klinkenberg
Landschap met boerderij te Dongen, 1871-1872. Olieverf op doek. Collectie Vereniging Vrienden Stedelijk Museum BredaBeeld J.C.K. Klinkenberg

Het verhaal

In de 19e eeuw trekken kunstenaars als August Allebé, Jozef Israëls, Max Liebermann, Albert Neuhuys en Suze Robertson naar het Brabantse dorp Dongen. Te midden van inlandse duinen, landerijen en donkere bossen vinden ze traditionele boerderijen en hun bewoners, en ambachtslieden zoals wevers en schoenmakers.

De schilders logeren voor korte of lange tijd in de herberg van vrouw Muskens. Gaandeweg raakt Dongen steeds bekender bij kunstenaars uit de wijde omtrek. Ook vormt het een inspiratiebron voor andere schilders. Vincent van Gogh ontleent het thema van ‘De Aardappeleters’ aan een van de Dongense schilderijen van Jozef Israëls.

Boerenmeisje bij een waterput, 1869. Olieverf op paneel. Collectie Vereniging Vrienden Stedelijk Museum Breda Beeld August  Allebé
Boerenmeisje bij een waterput, 1869. Olieverf op paneel. Collectie Vereniging Vrienden Stedelijk Museum BredaBeeld August Allebé

De heks van Dongen

Een oude boerin, Pietje Verhoef, wordt voor de schilders een geliefd model. Ze had een kromme rug en tandeloze mond en droeg eenvoudige, verstelde kleren. Ze portretteren haar veelvuldig, aan het spinnenwiel, sjouwend met een takkenbos. Vanwege haar zonderlinge verschijning beelden ze haar ook af als waarzegster of als heks.

Actuele terugblik

In het museum komen erfgoed en hedendaagse beeldende kunst samen. Naast De heks van Dongen is gelijktijdig de groepsexpositie Dongen Revisited te zien is. Kunstenaars van nu reageren daarin op de thema’s van hun vroegere collega’s. Met werk van: Patrick van Caeckenbergh (BE), Tessa Chaplin, Ruud van Empel, Ingeborg Entrop, Domenique Himmelsbach de Vries, Dirk Kome, Anna Lange, Abdol Motavassel, Olphaert den Otter en Marenne Welten.

Study in Green #8, 2003. Privécollectie. Beeld Ruud van Empel
Study in Green #8, 2003. Privécollectie.Beeld Ruud van Empel

Over het museum:

Stedelijk Museum Breda is het jongste stadsmuseum van Nederland. Het museum is het ideale vertrekpunt voor iedereen die de kunst en geschiedenis van Breda en omgeving wil ontdekken. Naast een overzicht van zijn rijke collectie toont het museum wisselende tentoonstellingen. Projectruimte NEXT is bestemd voor samenwerking met partners uit de stad. De verrassende veelzijdigheid maakt Stedelijk Museum Breda aantrekkelijk voor een breed en landelijk publiek.

Dongen Revisited’ is tot en met 26 januari, Stedelijk Museum Breda.

https://www.stedelijkmuseumbreda.nl/tentoonstelling/dongen-revisited?previous=exhibitions

Stedelijk Museum Breda
Boschstraat 22
4811 GH Breda
stedelijkmuseumbreda.nl

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.