Eerste namen lijst GroenLinks gelekt: Bram van Ojik op twee, Dibi op tien

De eerste vijf namen op de kandidatenlijst van GroenLinks zijn uitgelekt. Onder hen is een nieuwe naam: Bram van Ojik. Ingewijden zeggen dat hij op de tweede plaats van de lijst komt, direct achter fractievoorzitter Jolande Sap.

Redactie
Jolande Sap en Tofik Dibi. (Archieffoto) Beeld anp
Jolande Sap en Tofik Dibi. (Archieffoto)Beeld anp

Dat meldt RTL Nieuws vanavond.

Na Van Ojik volgen de huidige Kamerleden Liesbeth van Tongeren (3), Jesse Klaver (4) en Linda Voortman (5). Tofik Dibi staat op nummer 10, zoals hij had verzocht. Bronnen binnen GroenLinks bevestigen de lijst.

Niels van den Berge, kort Kamerlid tijdens de zwangerschap van Mariko Peeters, staat op nummer 6. Het huidige Kamerlid Rik Grashoff staat op 7 en Arjan El Fassed staat op 9, aldus bronnen binnen de partij. De lijst wordt morgen officieel bekendgemaakt.

Van de huidige GroenLinks-Kamerleden hadden Ineke van Gent, Bruno Braakhuis en Mariko Peeters eerder al aangegeven dat zij niet terug wilden in de Kamer.

Van Ojik (57) was van 1973 tot 1990 actief in de PPR. Hij speelde als voorzitter van die partij een belangrijke rol bij de fusie met PSP en CPN en de oprichting van GroenLinks in 1990. In 1993 kwam hij voor GroenLinks in de Kamer, tot de verkiezingen van 1994. Zijn zevende plek op de lijst was toen niet genoeg voor een nieuw Kamerlidmaatschap.

Van Ojik werkte vervolgens als voorlichter op het ministerie van Buitenlandse Zaken, was ambassadeur in algemene dienst en ambassadeur in Benin. Later werd hij ook directeur van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie.

Meer over