Eerste lading chemische wapens weggehaald uit Syrië

De internationale gemeenschap heeft dinsdag de eerste concrete stap in het verwijderen van chemische wapens uit Syrië gezet. Begeleid door Russische, Chinese, Noorse en Deense schepen voer een Deens vrachtschip met een eerste lading chemische wapens weg uit de Noord-Syrische havenstad Latakia.

AMSTERDAM - Dit heeft Sigrid Kaag, de Nederlandse diplomate die de missie leidt, dinsdag bevestigd.

Het zwaar bewaakte schip dobbert nu in internationale wateren, wachtend op verdere vracht. Wanneer het Deense schip is volgeladen, zet het koers naar Italië, waar de lading grotendeels zal worden overgedragen aan een Amerikaans vrachtschip. Dat zal de verdere vernietiging op zee voor zijn rekening nemen.

Voor de aanvoer van chemisch materiaal is het Syrische regime verantwoordelijk - in totaal gaat het om 1,3 miljoen liter aan dodelijke gassen, zoals mosterdgas, sarin en VX. De directeur van de VN-organisatie OWCP, Ahmet Ümzücü, hield dinsdag de druk op president Assad hoog. 'Ik moedig de Syrische regering aan het momentum vast te houden zodat de chemische wapens zo snel mogelijk buiten Syrië kunnen worden vernietigd'. De eerste lading chemische wapens had al op 31 december het land moeten verlaten, maar die deadline bleek onhaalbaar. Voornaamste probleem was de aanwezigheid van rebellen langs de snelweg tussen Damascus en Latakia. Ook bureaucratie en slecht weer werkten de vertraging in de hand.

Inmiddels hebben regeringstroepen de route weer onder controle. Rebellen zijn uit drie steden langs de snelweg verjaagd. Maar volgens activisten is het gevaar dat het konvooi met chemische wapens door rebellen wordt aangevallen nog niet geweken.

Sinds vorige week vrijdag zijn rebellen vooral onderling slaags. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten hebben die gevechten sinds die dag 274 strijders het leven gekost. Gematigde rebellen zijn een offensief begonnen tegen ISIS, een jihadistische, aan Al Qaida gelieerde terreurgroep die hoofdzakelijk door buitenlanders wordt geleid en zowel in Syrië als Irak opereert.

Een andere, eveneens aan Al Qaida gerelateerde groep, Al-Nusra, heeft zich aan de zijde van de gematigde rebellen geschaard. Dinsdag riep een vooraanstaande leider op om de rijen weer te sluiten en de gezamenlijke strijd tegen Assad te hervatten.

Diens regime laat zich met de vernietiging van zijn eigen chemische wapens van zijn constructieve kant zien aan de internationale gemeenschap, aan de vooravond van een in Genève te houden vredesconferentie over de Syrische burgeroorlog. Assad besloot tot de vernietiging, na de inzet van chemische wapens tegen burgers op 21 augustus. De VS dreigden toen met militair ingrijpen, maar kwamen uiteindelijk met Syrië en Rusland de vernietiging overeen.

Het Hoge Commissariaat voor de Mensenrechten van de VN is gestopt met het tellen van het aantal doden als gevolg van de Syrische burgeroorlog. Medewerkers hebben zeer moeilijk toegang tot gebieden waar zwaar wordt gevochten. Ze kunnen daardoor geen onderzoek doen naar het aantal slachtoffers. De laatste VN-verklaring over het aantal doden dateert van juli vorig jaar, toen er sinds het begin van de burgeroorlog 100 duizend mensen waren omgekomen. De VN baseerde zich daarbij op meerdere bronnen en telde alleen slachtoffers mee van wie de naam, de datum en plaats van overlijden bekend waren.

Doden zijn ontelbaar

undefined

Meer over