Eerste interland Grnkjaer wordt nachtmerrie

Het afgelopen weekeinde van EK-kwalificatieduels zal eerder herinnerd worden van de wedstrijden die niet doorgingen (vanwege de oorlog in Joegoslavië) dan van die wel werden verspeeld....

In groep 1 was Denemarken-Italië de topwedstrijd. Voor de Deense debutant Grnkjaer werd het een onvergetelijke avond maar niet in positieve zin. De jeugdige Ajacied kwam na de aftrap snel in balbezit, wilde terugspelen op doelman Schmeichel maar deed dat te zacht. Inzaghi kwam ertussen en na 36 seconden stond het 0-1. Na rust maakte Sand nog gelijk alvorens invaller Conti in de zeventigste minuut Italië de winst bezorgde. Grnkjaer was een kwartier tevoren gewisseld.

WK-deelnemer Denemarken wacht na drie duels op de eerste zege en is vrijwel uitgeschakeld voor EURO 2000. Italië leidt in deze niet al te sterke groep met een score van honderd procent na drie wedstrijden.

De belangrijkste wedstrijd in groep 2 resulteerde in het ontslag van de Roemeen Iordanescu als bondscoach van Griekenland. 'Iemand moet hiervoor boeten en dat ben ik', zei Iordanescu (inmiddels opgevolgd door Vassilis Daniel) na de 2-0 nederlaag van Griekenland tegen Noorwegen. Notabene in Athene waar vijftigduizend toeschouwers zich, op enkele Noren na, verbeten over twee doeltreffende uithalen van Solskjaer. Noorwegen revancheerde zich daarmee voor de blamages in de kwalificatiereeks tegen Abanië (2-2 in Oslo) en Letland (1-3 in Oslo).

Duitsland heeft in groep 3 met weinig imponerende tegenstand te maken maar is zelf ook niet meer Europese top. Bondscoach Ribbeck en zijn spelers poetsten zaterdag het geschonden blazoen enigszins op door in Belfast met 3-0 te winnen van Noord-Ierland. Uitblinker bij de regerend Europees kampioen was spits Bode (Werder Bremen) die tweemaal scoorde.

Het duel om de eerste plaats in groep 4 tussen Frankrijk en Oekraïne eindigde in een morele zege voor de gasten: 0-0. Oekraïne bleef daardoor koploper in de groep al scheelde het weinig of wereldkampioen Frankrijk had die positie bekleed. In Parijs waren de Fransen in de eerste helft heer en meester maar zonder Zidane (geblesseerd) ontbrak het raffinement.

In de slotfase voorkwam doelman Barthez een overwinning van de gasten door tweemaal goed te reageren op inzetten van Dynamo Kiev-ster Sjevtsjenko, een van de meest begeerde spelers van Europa. De Franse bondscoach Lemerre treurde niet om de remise: 'Het was van beide kanten een hele goede wedstrijd.'

In groep 5 won Engeland van Polen (3-1) terwijl koploper Zweden het rustig aan deed tegen Luxemburg (2-0). Oud-Feyenoorder Larsson maakte het tweede Zweedse doelpunt. Een vierde deelnemer in deze sterke groep, Bulgarije, oefende tegen een land dat geen kwalificatieduels hoeft te spelen. In Brussel wonnen de Bulgaren met 1-0 van België.

De meest onwaarschijnlijke score van het weekeinde werd zaterdag in Valencia bereikt. Spanje, dat de reeks wedstrijden in groep 6 met een uitglijder in en tegen Cyprus was begonnen, vermorzelde Oostenrijk: 9-0. Een dergelijke score bereiken top-voetbalnaties nog maar zelden tegen de 'kleintjes'. Het na drie wedstrijden nog ongeslagen Oostenrijk mocht bezwaarlijk als een 'kleintje' worden gezien.

Raul was de ster van de avond door vier keer te scoren. Voor Oostenrijk was het de zwaarste nederlaag sinds 91 jaar. In 1908 won Engeland in Oostenrijk met 11-1.

Bondscoach Prohaska zei zaterdag na afloop: 'De ergste dag van mijn voetbalcarrière. We zijn het lachertje van Europa.' Volgens Prohaska hadden zijn spelers tegen Spanje last van een 'black-out'. Of hijzelf nog lang in dienst blijft als coach van de nationale team is de vraag. De pers eiste het ontslag van Prohaska, hijzelf weigert op te stappen.

In groep 7 werd vrijdagavond laat ook al een monsterscore bereikt. Portugal versloeg voor eigen publiek Azerbeidzjan met 7-0. Tot de 66e minuut stond het nog 2-0 maar na de rode kaart van Aboesjev hadden de gasten geen enkel verweer meer. In deze groep haalde ook Hongarije flink uit: 5-0 tegen het nietige Liechtenstein. Roemenië, topfavoriet in deze groep, stelde teleur door 0-0 te spelen tegen Slowakijke.

Groep 8 beleefde een voetballoos weekeinde als gevolg van de oorlog in Joegoslavië. De wedstrijden Macedonië - Ierland en Joegoslavië - Kroatieëwerden uitgesteld.

Tsjechië handhaafde in groep 9 de honderd procent score door ook de vierde wedstrijd te winnen. Hornak en Berger brachten de Tsjechen de 2-0 winst op Litouwen.

Meer over