Eerste infarct was voorbode van tweede

Dubbele pech, is de eerste reactie van Nederlandse neurologen op de zware hersenbloeding die de Israëlische premier Ariel Sharon woensdagavond heeft getroffen....

Dat infarct, een kleine obstructie in een van de aderen in de hersenen, moet zijn veroorzaakt door een bloedpropje, dat binnen enkele minuten weer is losgeschoten. Dit infarct heeft in december geen enkele hersenschade bij de premier veroorzaakt.

Bloedpropjes konden redelijk gemakkelijk in de hersenen komen via een lek dat Sharon heeft in het tussenschot tussen linker- en rechterkamer van het hart. Dat gaatje zit er vermoedelijk al sinds zijn geboorte. Mensen met zo’n gaatje hebben een verhoogd risico op een herseninfarct, blijkt uit epidemiologisch onderzoek.

Gevormde bloedstolsels kunnen namelijk via dat gaatje direct in de hersenen terechtkomen, en daar in een ader vast gaan zitten. Normaal gaat al het bloed en daarmee eventuele bloedpropjes eerst via de rechter hartkamer naar de bloedvaten van de longen. Die fungeren dan als een soort vangnet voor bloedpropjes.

Sharon zou gisteren worden geopereerd om dat gaatje te dichten. Dat kan in principe via een liesoperatie, zonder borstopening. In afwachting van die operatie kreeg Sharon sinds half december anti-stollingsmiddelen.

Bloedontstollers verhogen echter het risico op een ernstige hersenbloeding, het openklappen van een bloedvat in de hersenen. Dat lijkt nu gebeurd te zijn.

Meer over