'Eerste Indiase stel op top Everest' blijkt foto te hebben bewerkt

Glunderend maakten Dinesh en zijn echtgenote Tarakeshwari Rathod begin deze zomer bekend dat ze het allereerste stel uit India was dat de Mount Everest had beklommen. Nu de politieagenten uit Pune de hoogste berg ter wereld hadden bedwongen, konden ze naar eigen zeggen eindelijk aan kinderen beginnen. Tot bleek dat ze helemaal niet op de top hadden gestaan.

null Beeld anp
Beeld anp

Begin juni belegden Dinesh en Tarakeshwari Rathod met veel rumoer een persconferentie in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Ze vertelden over hun moeizame maar succesvolle beklimming van de 8,848 meter naar het dak van de wereld. Hun Nepalese dragers en gidsen Furba Sherpa en Fursemba Sherpa lachten er verlegen bij. De Nepalese autoriteiten reikten certificaten uit voor hun prestatie. Eindelijk weer eens mooi nieuws, na het annus horribilis van 2014 waarin 16 gidsen omkwamen bij een lawine en de verwoestende aardbeving van vorig jaar.

Maar vlak na het spotlight-moment van Dinesh en Tarakeshwari Rathod trok hun landgenoot Satyarup Siddhantha aan de bel. De Rathods zouden de foto's van zijn succesvolle beklimming van de Everest op 21 mei hebben bewerkt met photoshop. Met behulp van het fotobewerkingprogramma zouden het gezicht zijn veranderd en een Indiase vlag zijn toegevoegd.

Dinesh en Tarakeshwari Rathod tijdens hun expeditie op de Mount Everest. Beeld Twitter
Dinesh en Tarakeshwari Rathod tijdens hun expeditie op de Mount Everest.Beeld Twitter

Meer verdachtmakingen

Al snel volgden nog meer bergbeklimmers die het verhaal van de Rathods in twijfel trokken. Zo vroeg de een zich af hoe het kon dat het Indiase stel vlak voor de top een rode jas aanhad en op de top plotseling een gele. Op ruim achtduizend meter zou het veel te koud zijn voor een dergelijke verkleedpartij. Als je er als vermoeide klimmer met te weinig zuurstof al behoefte aan zou hebben.

Anderen wezen op de ongunstige klimatologische omstandigheden op de 23ste mei waardoor een succesvolle beklimming van de Everest tamelijk uitgesloten kon worden. En waarom had het stel pas op 4 juni zijn prestatie bekend gemaakt? Dan was er de zonnestand op de foto's van de Rathods die een ander tijdstip zouden verraden dan het moment dat de Indiase agenten zeiden op de top te hebben gestaan.

Daarbij wist een voormalige klimgenoot van Dinesh en Tarakeshwari Rathod te melden dat er eerder twijfels waren geweest over de klimcapaciteiten van het koppel. Zo beweerde het stel de tien hoogste toppen van Australië te hebben beklommen, maar na onderzoek bleek dat de twee er slechts vijf hadden bedongen, wat de Australische autoriteiten ertoe bracht hun een certificaat te weigeren.

Satyarup Siddhantha (links) na het bklimmen van de Mount Everest. Rechts Dinesh Rathod die de foto bewerkte door zijn gezicht erin te zetten en een Indiase vlag toe te voegen. Beeld Facebook
Satyarup Siddhantha (links) na het bklimmen van de Mount Everest. Rechts Dinesh Rathod die de foto bewerkte door zijn gezicht erin te zetten en een Indiase vlag toe te voegen.Beeld Facebook

Gealarmeerd door de vele beschuldigingen besloot het ministerie van toerisme van Nepal en de klimautoriteiten van het Aziatische land een onderzoek in te stellen. Deze week kwamen ze tot de conclusie dat de Rathods inderdaad niet op de top van de Mount Everest hebben gestaan. Het stel moet de certificaten teruggeven. Bovendien mogen de Indiase agenten tien jaar lang geen berg meer beklimmen in Nepal.

De vraag is nu wat de ontmaskering betekent voor de baan van Dinesh en Tarakeshwari Rathod als agent in Pune. Hun baas KK Pathak, die lachend met ze op de foto ging en een bloemetje aanbood na hun 'Everest-succes', moet als Indiase politiecommissaris die in zijn hemd is gezet niet bepaald blij zijn.

Dinesh en Tarakeshwari Rathod krijgen een bloemetje van hun baas, politiecommisaris KK Pathak van Pune. Beeld Twitter
Dinesh en Tarakeshwari Rathod krijgen een bloemetje van hun baas, politiecommisaris KK Pathak van Pune.Beeld Twitter
Meer over