Eerste doden in Turks-Koerdisch conflict sinds verkiezingen

Voor het eerst sinds de verkiezingsoverwinning van de AK-partij van zittend president Erdogan zijn er doden gevallen in de strijd tussen Turkse veiligheidstroepen en de Koerdische PKK. In het grotendeels Koerdische zuidoosten van Turkije kwamen drie jonge mannen om het leven.

Turkse politieagent houdt de wacht in Silvan. Beeld afp
Turkse politieagent houdt de wacht in Silvan.Beeld afp

In de plaats Silvan werd door de politie in drie wijken een avondklok ingesteld nadat een 22-jarige jongen werd doodgeschoten en jongeren van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) zich verschansten in zelfgemaakte loopgraven om de politie op afstand te houden. Bij de Iraanse grens in Yuksekova schoot de politie twee mannen dood die zijn aangesloten bij de jeugdafdeling van de PKK, een van de meest radicale takken van de partij.

Volgens het Turkse leger werden maandag al luchtaanvallen uitgevoerd op leden van de PKK in het noorden van Irak. Na zijn verkiezingsoverwinning kondigde president Recep Tayyip Erdogan aan door te zullen gaan met aanvallen op de PKK. In juli was hij hiermee, na een staakt-het-vuren van twee jaar, weer begonnen.

In een reactie zegt de PKK dat verwacht werd dat de overheid de oorlog zou laten 'escaleren'. 'De AKP heeft besloten door te gaan met een oorlog die Turkije oog in oog brengt met een crisis in binnen- en buitenland', staat in een PKK-verklaring in het bezit van persbureau Firat, dat dicht bij de militante tak van die partij staat.

Leden van de PKK-jongerenbeweging. Beeld epa
Leden van de PKK-jongerenbeweging.Beeld epa

Vrees voor vredesonderhandelingen

De pro-Koerdische partij HDP roept op een einde te maken aan het geweld en tot het zoeken naar een politieke oplossing. Ze roepen de PKK op zich aan het eenzijdig staakt-het-vuren te blijven houden. In juni kwam de HDP voor het eerst in het parlement, een maand later ontvlamde het conflict tussen de regering en de PKK opnieuw.

Bij de verkiezingen van zondag, waarbij Erdogans AKP 49 procent van de stemmen en een meerderheid in het parlement behaalde, verloor de HDP meer dan een derde van haar zetels. In Turkije wordt gevreesd dat de nieuwe parlementsverdeling vredesonderhandelingen alleen maar moeilijker zullen maken. Helemaal nu Erdogan zonder coalitiepartij kan gaan regeren en volgens Reuters zijn persoonlijke stempel op de regering drukt door loyale adviseurs op ministerposten te plaatsen.

Meer over