Eerste doden in Mexico door orkaan Emily

In Mexico zijn de eerste doden gevallen als gevolg van de orkaan Emily. Bij de evacuatie van een olieplatform stortte een helikopter in zee....

ANP

In Mexico zijn de eerste doden gevallen als gevolg van de orkaan Emily. Bij de evacuatie van een olieplatform stortte een helikopter in zee aan de westkust van het schiereiland Yucatán. Piloot en co-piloot kwamen om het leven, zo werd zondag bekend. Later vond een Duitser de dood aan de oostkust van het schiereiland. Hij werd geëlektrocuteerd toen hij tijdens noodweer zijn huis wilde verstevigen in de badplaats Playa del Carmen, circa 1300 kilometer ten oosten van Mexico-Stad.

Het totale dodental als gevolg van Emily komt daarmee op acht te staan: vier op Jamaica, drie in Mexico en een op Grenada. Maandagochtend heeft Emily het schiereiland Yucatán bereikt en raast over de deelstaat Quintana Roo waar de beroemde badplaats Cancún en het bij toeristen geliefde eiland Cozumel ligt. Cancún en Cozumel zijn getroffen door enkele stroomstoringen en in Playa del Carmen, 75 kilometer ten zuiden van Cancún is de stroom uitgevallen volgens de plaatselijke autoriteiten. Emily trekt met windsnelheden tot 215 kilometer uur in westelijke richting over het schiereiland.

Mexico heeft tienduizenden mensen geëvacueerd uit voorzorg voor de komst van de tropische orkaan Emily. Onder de geëvacueerden zijn ongeveer 10.000 toeristen van het eiland Cozumel. Ook werden tientallen schepen en helikopters ingezet voor de evacuatie van ongeveer 15.000 mensen op olieplatforms.

Toeristen op Yucatán zoeken eveneens een veilig heenkomen. Van de 130.000 toeristen in dat gebied vertrok het afgelopen weekiende circa de helft.

De meteorologische dienst van Mexico waarschuwt voor het ‘extreme gevaar’ van de orkaan. Die is ingedeeld in categorie 4 op de schaal van Saffir-Simpson, die vijf categorieën telt.

Emily scheert over hetzelfde gebied in Mexico waar de orkaan Gilbert in 1988 grote schade aanrichtte. Die orkaan had windsnelheden van 287 kilometer per uur en was ingedeeld in categorie 5.

Emily is Jamaica inmiddels gepasseerd en veroorzaakte daar hevige slagregens. Hoewel het oog van de storm het Caribische eiland 160 kilometer zuidelijker passeerde, kregen de Jamaicanen te maken met overstromingen en modderstromen, die verscheidene huizen wegspoelden.

Meer over