NieuwsDuitse politie

Eerste cijfers over extreemrechts bij Duitse politie: 377 incidenten in drie jaar tijd

Meer dan 350 extreemrechtse incidenten hebben zich de afgelopen drie jaar voorgedaan bij de Duitse politie en veiligheidsdiensten, zo blijkt uit een intern onderzoek. Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken ziet ‘geen structureel probleem’, maar zijn zienswijze is omstreden.

Politieagenten in opleiding bij hun slagingsceremonie aan de Brandenburg politieacademie, 30 september 2020. 
 Beeld Getty Images
Politieagenten in opleiding bij hun slagingsceremonie aan de Brandenburg politieacademie, 30 september 2020.Beeld Getty Images

De vraag hoeveel ambtenaren in uniform er extreemrechtse ideeën op nahouden beroert de Duitse gemoederen al jaren, als gevolg van de gestage stroom berichten over politiemensen die actief zijn in extreemrechtse chatgroepen, nazisymbolen op hun kleding aanbrengen, in hun vrije tijd de Hitler-groet brengen of immigranten bedreigen.

Nu zijn er voor het eerst cijfers, afkomstig van een interne enquête, uitgevoerd door de Verfassungsschutz, de Binnenlandse Veiligheidsdienst. Tussen januari 2017 en maart 2020 zijn er 377 vermoede en bewezen gevallen van rechts-extremisme geregistreerd onder ambtenaren in uniform, waarvan een ruime meerderheid (319) bij de politiekorpsen van de deelstaten, maar ook flink aantal bij de federale Bundespolizei (58). In de meeste gevallen gaat het om strafbare uitspraken of symbolen in chatgroepen.

Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken presenteerde de cijfers dinsdag als goed nieuws. ‘De algemene teneur van het rapport is duidelijk: we hebben te maken met een klein aantal gevallen’, zegt hij, erop wijzend dat minder dan 1 procent van de in totaal meer dan 300 duizend personeelsleden van de politie en de diensten betrokken is bij de incidenten. ‘Dit betekent dat we geen structureel probleem met rechts-extremisme hebben bij veiligheidsautoriteiten.’

Dreigmails

Deze conclusie is even omstreden als het rapport zelf. Al jaren klinkt uit de linkse oppositie, en uit grote delen van de Duitse samenleving, de roep om een onafhankelijk onderzoek naar extreemrechtse ideologieën en netwerken binnen de politie. Coalitiepartij SPD liet het opnemen in het regeerakkoord en Seehofer beloofde er na zijn aantreden in 2017 werk van te maken.

Die roep werd luider toen aan het licht kwam dat politiemensen contactgegevens van een aantal bekende Duitse vrouwen met een migratieachtergrond hadden doorgespeeld aan extreemrechtse daders die de vrouwen per mail en sms bedreigden. Wie deze politiemensen zijn, is twee jaar na de eerste dreigmails nog niet duidelijk. Een van de bedreigde vrouwen, cabaretier Idil Baydar, vertelde deze zomer aan de Volkskrant dat ze zich niet serieus genomen voelt door de politie.

Hoe sneller de onverkwikkelijke incidenten elkaar de afgelopen jaren opvolgden, des te feller wijst Seehofer een onafhankelijk onderzoek van de hand. In plaats daarvan kondigde hij een jaarlijks intern verslag aan, waarvan dit de eerste editie is. De cijfers berusten op vrijwillige enquêtes, ingevuld door de leiding van de betrokken diensten.

Het werkelijke aantal politiemensen met extreemrechtse ideeën is waarschijnlijk groter, waarschuwt ook de Binnenlandse Veiligheidsdienst in het 98 pagina’s tellende rapport.

In elk geval zijn de 29 politiecollega’s uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen die in september werden ontmaskerd als leden van een extreem-rechtse chatgroep nog niet in deze statistieken opgenomen.

Lees hier het verhaal over de door onbekende extreem-rechtse daders bedreigde cabaretier Idil Baydar en een criminoloog die spreekt van een zwijgcultuur binnen de Duitse politie.

Meer over