Eerste aankoop KPN van buitenlandse kabel kost 240 miljoen gulden

Koninklijke PTT Nederland heeft zijn eerste buitenlandse kabelnet in handen gekregen. Voor ten minste 240 miljoen gulden is KPN eigenaar geworden van een 50 procentsbelang in Telecential, de achtste kabelexploitant van Groot-Brittannië....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

KNP maakte de investering van KPN Kabel, het dochterbedrijf dat in Nederland eigenaar is van Casema, gisteren nabeurs bekend. Wat er precies wordt betaald, wil het telecomconcern niet zeggen. 'Het is een investering voor de lange termijn', aldus een KPN-woordvoerder.

Een indicatie voor de overnamesom is er wel: KPN koopt het belang van Telus. Dit Canadase telecombedrijf nam op zijn beurt het afgelopen weekeinde de aandelen over van het Canadese kabelbedrijf Shaw Communications, dat zich wil concentreren op de Canadese markt. Telus betaalde Shaw daar 96 miljoen pond (ongeveer 240 miljoen gulden) voor. Het was de vooropgezette bedoeling dat pakket door te sluizen naar KPN.

Telus, een geprivatiseerd telecombedrijf uit Alberta en in grootte de derde van Canada, houdt de overige aandelen in portefeuille. Dat betekent dat KPN en Telus partners worden in Telecential.

De Britse kabelexploitant opereert in centraal Engeland (Midlands, de Thames Valley - de regio ten westen van Londen - en West Herefordshire) met aansluitingen voor kabeltelevisie en telefonie. De Nederlandse onderneming ondervindt wat betreft de telefonie concurrentie van zowel British Telecom als Mercury.

Volgens een woordvoerder van KPN beschikt Telecential over een aandeel van ongeveer 8 procent van de Britse markt. Met haar concessies heeft het bedrijf een potentieel van 626 duizend woningen. Het kabelnetwerk dat Telecential momenteel exploiteert loopt langs 288 duizend woningen voor wat betreft kabeltelevisie-aansluitingen. Daarvan zijn 190 duizend woningen ook voor telefoonaansluitingen geschikt.

Niet al die woningen zijn ook daadwerkelijk aangesloten. 'Het netwerk loopt er langs. Dat betekent dat er relatief weinig geïnvesteerd hoeft te worden om de huizen aan te sluiten', zegt een KPN-zegsman. 'Het potentieel is groot.' Van de 288 duizend woningen is 25 procent aangesloten, van de 190 duizend huizen 17 procent.

KPN Kabel is momenteel druk bezig een portefeuille met kabelnetwerken in Europa op te bouwen. Groot-Brittannië is daarbij speerpunt. In juni bracht KPN een bod uit op een belang van 44 procent in het kabeltelevisienet van de Britse stad Leichester. Volgens de woordvoerder bevinden de gesprekken zich in het laatste stadium.

De aandelen zijn nu in handen van het Canadese Fundy Cable en het Britse John Laing. Het Leichester-netwerk telt 450 duizend aansluitingen en sluit volgens de zegsman goed aan bij dat van Telecential.

Meer over