Eerste 3D-printfabriek maakt complexe machineonderdelen

De eerste 3D-printfabriek van Nederland opent binnenkort in Eindhoven zijn deuren. Vanaf 24 oktober gaan twee printers in het voormalige Philipsgebouw laagje voor laagje metalen machineonderdelen maken voor bedrijven als Philips en ASML.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TIES BROCK

AMSTERDAM - Toeleveranciers van de techniekreuzen hebben de handen ineengeslagen om in de fabriek, AddLab, de veelbelovende productiemethode te optimaliseren.

'We beginnen met twee metaalprinters ter grootte van een kleine personenwagen, die per stuk een half miljoen euro kosten', zegt initiatiefnemer Daan Kersten van Additive Industries. 'We werken samen met acht ondernemingen om complexe lichtgewichttoepassingen van titanium, staal en aluminium te maken. Dat zijn vooral machineonderdelen, maar mogelijk ook chirurgische instrumenten of metalen heupen en knieën.' De coöperatie wil ervaring opdoen met metaalprinten voor hoogtechnologische toepassingen en zo de ideale industriële printer ontwikkelen.

'In Europese context is dit project niets nieuws', zegt universitair docent industrieel ontwerpen Jouke Verlinden van de TU Delft, 'maar het is wel handig om de lijntjes kort te hebben, zeker in Eindhoven. In landen als Duitsland en België wordt allang met metaalprinters gewerkt, maar in Nederland nog nauwelijks.' Multinationals hebben weliswaar printers voor eigen gebruik, maar geprinte machineonderdelen moeten Brabantse bedrijven nu nog uit het buitenland halen. AddLab moet daar verandering in brengen.

3D-printen is de laatste jaren aan een opmars bezig. Het voordeel van het procedé is dat het toevoegen van steeds een laagje metaal minder afval oplevert en minder energie kost dan het traditionele frezen en draaien. Bovendien biedt de techniek de mogelijkheid complexe vormen te produceren. Kersten: 'Je kunt niet in een bocht boren, maar met een 3D-printer kan dat wel. Zo kun je in een product eenvoudiger smalle kanaaltjes graven waar koelvloeistof of gas doorheen stroomt voor thermische regulering.'

De deelnemende ondernemingen investeren de komende drie jaar met elkaar 2,4 miljoen euro in het project. De fabriek begint met vier vaste krachten. Dat worden er veertig.

undefined

Meer over