Eerst 't krijtje, dan pas de osseworst

Acht tientjes hield Frans de Vries toch nog aan de reis naar Zundert over. De kopman van de biljartclub Osdorp had op speciaal verzoek osseworst vanuit de hoofdstad meegenomen....

AB SCHREIJNDERS

Van onze verslaggever

Ab Schreijnders

ZUNDERT

Om de feestvreugde te verhogen, werd het schijfje We are the champions in de cd-speler geschoven. Zonder Freddy Mercury kun je geen titel vieren, nietwaar. De volumeknop ging naar maximum: tot ver in België moesten ze immers weten dat Zundert na de overwinning van 6-2 op de Amsterdammers de nieuwe nummer één is onder de Nederlandse driebandenverenigingen.

De club uit het dorp dat tegen de grens aangeplakt ligt, heeft dit seizoen dan ook veel te danken aan zijn twee Belgische sterren: Raymond Ceulemans en Frédéric Caudron. Die moesten ook gisteren voor de beslissende punten zorgen.

Eerder die middag had Broeders gewonnen van Van den Berg, en de met maagstoornissen kampende Havermans met klein verschil verloren van Van der Stappen. Tussenstand: 2-2. Een gelijkspel zou Zundert echter nog niet de titel brengen; er moest gewonnen worden om de marge met Blomdahls team Hengelo, twee ronden voor het einde, onoverbrugbaar te maken.

Caudron was het snelst klaar, al zocht de Waal tot halverwege de partij tegen Van Daalen naar de grote vorm. Maar toen de bebrilde speler uit Frameries bij Mons zijn draai had gevonden, was er geen houden meer aan: 50-35. Het was de achttiende competitiewedstrijd van de 28-jarige speler, en zijn achttiende overwinning. En Zundert stond op 4-2.

Alles hing af nu af van Raymond Ceulemans. Die had eind november in de hoofdstad met liefst 50-21 van De Vries gewonnen. Een nieuw 'makkie', zo leek het. Maar de Amsterdamse kopman, die met zijn sponsorloze ploeg tegen degradatie vecht, liet zich ditmaal niet zo eenvoudig opzij zetten.

Osdorp is een bescheiden ploeg, vaak zwalkend tussen ere- en eerste divisie: het Volendam van de driebandensport. Maar mevrouw Ceulemans had het soms akelig benauwd in het etablissement dat aan haar echtgenoots teamgenoot Havermans toebehoort. Dan vluchtte ze even naar buiten. Want de man van de osseworst hield uitstekend stand tegen hààr man: 38-37 bedroeg zijn voorsprong zelfs na 32 beurten. Toen pas demarreerde de driebandenkoning. Het werd tenslotte 50-40. Het feest kon beginnen.

Zundert is de verdiende winnaar in de veruit sterkste driebandenstrijd ter wereld. Het gehele seizoen, dat eind augustus begon, was het team in de top van de ranglijst te vinden. Slechts drie remises stond Zundert af, thuis tegen Hengelo en Utrecht en bij Krimpen aan de IJssel. Het resultaat van teambuilding noemt Theo Jeukens het, oftewel een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel. En die heeft Zundert gewoon niet.

De 48-jarige Geertruidenberger werd door sponsor Ron de Roo aangezocht, toen Van Donge & De Roo, een Rotterdamse makelaarsfirma in scheepstransporten, zich drie jaar geleden in de biljartsport stortte. Of 'Jeukie' als ploegleider wilde optreden voor de heren biljarters.

Het was een moeizaam begin. In 1994 werd Ludo Dielis aangetrokken. Dat dachten ze althans in Zundert. Maar de Belg bleek ook een contract te hebben getekend bij Heeswijk-Dinther. Jeukens moest de verbintenis met Dielis verscheuren. Dezelfde nacht reed hij naar Caudron en hield hem de snippers voor. Caudron hapte, een gouden greep.

Vorig jaar werd de derde plaats behaald. Ruim een ton bedraagt het budget van de biljartclub nu. Jeukens: 'Of zoals wij in Rotterdanm zeggen, het kost een paar centen, maar daar hebben we wat voor.' Volgend jaar gaat het team in dezelfde samenstelling door. Er is een optie voor nog twee jaar.

Een vriendenclub is Zundert zeker. De vier spelers komen regelmatig bij elkaar, vangen de problemen van elkaar op. Jeukens: 'Kijk nu eens naar Ad Broeders. Als ik tegen hem zeg, vreet dat krijtje op, dan doet-ie 't. Beslist. Dat is de sfeer hier, perfect.'

Het enige dat ontbreekt is een Europees vervolg van dit nationale succes. Europa Cup wordt er niet meer gespeeld door de profs, uitvloeisel van het slepende conflict tussen de proforganisaties en de amateurbonden. Ed Nijpels is al enige tijd aan het bemiddelen in de controverse, naar het schijnt met hoopgevende resultaten.

Dan maar geen Europa Cup; jammer, maar echt wakker liggen ze er niet van in Zundert. Want hup, daar gaat weer een schaal osseworst.

Meer over