'Eerst klonken er schoten, daarna een salvo'

'Eerst klonken er een paar schoten, daarna een salvo.' Net als veel andere bewoners van de De Clerqstraat en de Bilderdijkstraat in Amsterdam-West hoort Pascal Kamperman rond kwart over twaalf dinsdagnacht harde knallen op straat. Even denkt hij aan vuurwerk, maar als hij de straat op loopt, blijkt het om een schietpartij te gaan. Voor het stoplicht ligt een man, naast zijn auto. 'Ambulancepersoneel onderzocht hem nog even, maar ze konden niets meer doen.'

Politie onderzoekt het plaats delict na een dodelijke schietpartij. Beeld anp
Politie onderzoekt het plaats delict na een dodelijke schietpartij.Beeld anp

Vanochtend maakt de politie bekend dat het gaat om een 25-jarige man uit Zaandam, 'een bekende van ons', zegt een woordvoerder, 'en niet vanwege een verkeersboete'. Dat maakt het scenario dat het om een onschuldige voorbijganger zou gaan minder waarschijnlijk. De bijrijder van de auto is gevlucht en heeft zich niet gemeld. De politie zoekt naar twee mannen die vanaf een motor zouden hebben geschoten. Of het om een liquidatie gaat in het criminele circuit, zoals er de afgelopen paar jaar al een aantal zijn geweest in Amsterdam, kan de politie nog niet zeggen.

Kamperman heeft van buren gehoord dat er gericht zou zijn geschoten op de man. Maar ook een passerende tram is geraakt. Op een foto die Kamperman vlak na de schietpartij maakte, is een zwaar beschadigd raam te zien. Volgens het GVB zijn de passagiers van lijn 3 onmiddellijk op de grond gaan liggen en ongedeerd gebleven, net als de bestuurster. Ook een auto in de straat is geraakt, net als twee bankgebouwen en een supermarkt.

null Beeld anp
Beeld anp
De tram met het beschadigde raam. Beeld Pascal Kamperman
De tram met het beschadigde raam.Beeld Pascal Kamperman

'Er is vaak gedonder'

De daders zouden volgens het blad Nieuwe Revu eerst waterpijpcafé de Village aan de De Clerqstraat zijn binnengegaan, waar ze zouden hebben gezocht naar iemand. Daarbij zou ook geschoten zijn. Of dat waar is, kan de politie niet bevestigen. Wel staat er deze ochtend een bordje van de forensische recherche met een nummer, 13, voor de deur van het café.

De Village staat slecht bekend in de straat, zegt een bewoner. 'Er is vaak gedonder door jongens die voor de deur hangen, vechtpartijen, herrie van scooters. Het is nog geen twee jaar open, maar het veroorzaakt een hoop irritatie.'

Het is half twaalf als een lijkwagen komt aanrijden. Het slachtoffer en de auto waarin hij zat, zijn verborgen onder een witte tent, waarin de recherche onderzoek doet. Een bewoonster heeft haar zoontje van een jaar oud op de arm. Hij werd vannacht wakker van de knallen, vertelt ze. Ze is niet heel erg geschrokken, maar beangstigend is het wel, zegt ze, een schietpartij voor de deur. Even later vertrekt de lijkwagen met het stoffelijk overschot, bijna 12 uur nadat het slachtoffer is doodgeschoten.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over