Column

'Eerst bla-bla en dan boem-boem'

Jongeren zijn ontwapenend openhartig over hun seksuele moraal. Die hoeven helemaal niet in een Academy.

null Beeld
Beeld

Hoeveel echte kutten heb je gezien? Vervolgvraag, in de documentaire Sex? Yes Please (VPRO) over jongeren en seks: hoeveel digitale kutten heb je gezien? Zestien echte, vermoedde een van de jongens die 'm mocht beantwoorden. Zeven maal vierhonderd kutten per jaar is 2.800 kutten, rekende hij daarna de hoeveelheid bezichtigde pornovagijnen voor.

Alleen wie de aankondiging had gelezen, kwam het idee achter de 2Doc-film te weten. Het heeft er volgens de makers alle schijn van dat de maatschappij steeds preutser wordt, terwijl jonge mensen op seksueel gebied vrijer zijn dan ooit. In de documentaire bleef die observatie onbenoemd. Sex? Yes Please liet simpelweg zien hoe verschillende zelfbewuste twintigers omspringen met hun seksualiteit, die niet langer sterk aan hokjesdenken onderhevig is.

Ze waren stuk voor stuk bereid zich letterlijk en figuurlijk bloot te geven, primetime op NPO 2. Het is de specialiteit van een van de makers, Menna Laura Meijer: vrijuit over seks kletsende mensen voor de camera verzamelen en ze begripvol vangen in prachtshots.

Bijna tien jaar geleden maakte ze de met lof bezongen docu-serie Sexy, over de seksualiteit van Nederlandse achttienminners. Vorig jaar was er het ontroerende 69, liefde seks senior, een al even openhartige ode aan liefdes- en sekslevens die met het verstrijken van de jaren niet tot een vroege dood veroordeeld zijn.

De vrije geesten in het mooie, maar ietwat warrige Sex? Yes Please zeiden verstandige dingen over monogamie, versieren, makkelijk en moeilijk klaarkomen en wat het betekent om genderfluid te zijn: je de ene dag meer man voelen, de andere dag meer vrouw en de andere dag geen van beide. Wat de film precies te melden had over een veranderde seksuele moraal mocht de kijker na afloop zelf verzinnen. Gespreksstof te over.

Wie er zin in had gekregen, kon meteen door met Sex Academy. In dat RTL 5-programma waagde Nicolette Kluijver seks het meest besproken taboe ter wereld te noemen. In Sex Academy proberen zes koppels spannender geslachtsverkeer voor zichzelf te regelen.

Beter in bed worden begint bij jezelf en met veel praten, leerde juf Goedele Liekens de les. 'Eerst bla-bla en dan boem-boem.' Bij wijze van huiswerk moesten de studenten hun wensen en klachten kenbaar maken. Brenda over zoenen met haar vriend: 'Anton is eigenlijk wel vrij eentonig. Het is altijd de tong erin en één kant op. En that's it.'

Behalve gevarieerder tongen wilde ze ook kinky seks en meer romantiek. Dat laatste leek in orde toen ze in een korset de trap vol rozenblaadjes afdaalde en Anton in een vaal vrijetijdskloffie aantrof op een roze plaid, omringd door waxinelichtjes.

Of het die avond tot een knalpartij was gekomen, wilde Liekens terug in het klaslokaal weten. Dat bleek het geval te zijn. Bam-bam, boem-boem, alles tegelijk, constateerde de onderwijzeres tevreden. Deze geamuseerde kijker trok op hetzelfde moment haar conclusies: het voorspel was maandagavond het best.

Meer over