Eerlijk en indringend

Veel documentaires zijn er al gemaakt over het leven en werk van Roman Polanski, de Pools-Franse filmmaker wiens seksuele escapade met een 13-jarig meisje in 1977 zijn films vermoedelijk voor altijd blijft overschaduwen. Alleen de afgelopen jaren al verschenen Roman Polanski: Wanted and Desired (uit 2008, zorgde ervoor dat de rechtszaak uit 1977 werd heropend) en het vervolg Odd Man Out (2012), terwijl er in 2009 met Polanski Unauthorized zelfs een ongeautoriseerde fictiefilm over het leven van de regisseur werd gemaakt.

In Roman Polanski: A Film Memoir (in Nederland eerder uitgezonden in Het uur van de wolf), bezoekt zijn beste vriend en filmproducent Andrew Braunsberg hem tijdens zijn huisarrest in een villa in het Zwitserse Gstaad in 2009, waar hij wachtte op zijn mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten. De daaropvolgende interviews zijn eerlijk en indringend.

Roman Polanski: A Film Memoir (Laurent Bouzereau, 2011)

Canvas, 23.10-0.40 uur.

Taken

(Pierre Morel, 2008) Krankzinnige, ongeloofwaardige, bikkelharde actiefilm over de bezorgde vader en voormalig geheim agent Bryan (Liam Neeson) als een soort Charles Bronson in Death Wish. Hij had het zijn dochter nog zó gezegd: Parijs is geen plaats voor een 17-jarige naïeve Amerikaanse puber. Maar dat ze binnen vijf minuten na aankomst in de handen zou vallen van een bende Albanese mensensmokkelaars - ja, dat verzint natuurlijk niemand. Scenarist en producent Luc Besson (Léon, The Fifth Element) neemt in zijn werk graag een loopje met de realiteit, maar maakte het in dit rücksichtslose wraakverhaal wel erg bont. Neeson doet het niet eens zo verkeerd, maar hij had meer verdiend dan de rommelige actiescènes van regisseur Pierre Morel en grimmig kijkende Albaniërs en Arabieren met donkere oogmake-up als tegenstanders. Eind november verschijnt het zo mogelijk nog mallere vervolg in de bioscopen.

RTL 7, 20.30-22.20 uur.

The Devil's Own

(Alan J. Pakula, 1997) Op 19 november 1998, een jaar na de voltooiing van The Devil's Own, overleed regisseur Alan J. Pakula bij een verkeersongeluk. Pakula verwierf in de jaren zeventig roem met intelligente thrillers als Klute (met Jane Fonda) en de briljante Watergatethriller All the President's Men en boekte in 1993 nog commercieel succes met de John Grisham-verfilming The Pelican Brief. Zijn laatste film deed het minder goed. De productie van The Devil's Own, waarin een IRA-terrorist (Brad Pitt) in New York onderdak vindt bij een nietsvermoedende Iers-Amerikaanse politieagent (Harrison Ford), werd geteisterd door problemen. De twee hoofdrolspelers konden het slecht met elkaar vinden - Pitt vond dat het script niet deugde en dat Fords personage te veel aandacht kreeg - en het verhaal werd uiteindelijk zeven keer herschreven.

RTL 7, 22.25-0.35 uur.

Ben X

(Nic Balthazar, 2007) Voortvarend en eigenzinnig vormgegeven debuutfilm van de Vlaamse programmamaker Nic Balthazar lijdt hier en daar onder al te nadrukkelijke boodschap en dito acteren. De autistische titelfiguur is een held in computerspelletjes maar een loser in het echte, harde leven. Op school wordt hij ongenadig gepest, moeder en hulpverleners weten niet wat ze met hem aan moeten. Gebaseerd op een krantenbericht waarover Balthazar ook al een boek en een theaterstuk schreef.

WDR, 23.15-0.45 uur.

undefined

Meer over