Eerdmans met Van Schijndel in één fractie

DEN HAAG (ANP) - Joost Eerdmans, het Tweede Kamerlid dat niet meer welkom is in de fractie van de LPF, blijft in de Kamer. Hij gaat samen met de eenmansfractie van de gewezen VVD-parlementariër Anton van Schijndel een nieuwe groep vormen. Ze willen dat hun fractie EénNL gaat heten.

Zolang die naam nog niet is geregeld, noemen ze zich de Groep Eerdmans-Van Schijndel. Dat hebben beide Kamerleden zondag gezegd. Bij de komende Tweede Kamerverkiezingen zijn ze kandidaat voor EénNL, de partij van Marco Pastors. Voor de LPF was dat woensdag aanleiding om van Eerdmans, die tweede op de lijst van EénNL staat, te eisen dat hij zijn LPF-zetel opgeeft. Als hij dat zou weigeren, zou de LPF hem uit de fractie zetten.

Eerdmans heeft nu besloten samen te gaan met Van Schijndel. VVD-leider Mark Rutte zette Van Schijndel begin september uit de fractie nadat het Kamerlid scherpe kritiek had geuit op het VVD-verkiezingsprogramma en op Rutte zelf. Sindsdien vormt Van Schijndel een eenmansfractie. Hij staat op nummer zeven bij EénNL. Vanaf maandag is Eerdmans de fractievoorzitter van de nieuwe groep en Van Schijndel vice-fractievoorzitter en secretaris.

Gedwongen vertrek

Ze zullen nog dezelfde dag een verzoek bij het presidium (bestuur) van de Tweede Kamer indienen om de naam EénNL te mogen voeren, zei Eerdmans. Een soortgelijke constructie was volgens hem in 2001 ook mogelijk bij de ChristenUnie. ,,We verenigen ons in het verband van EénNL'', zei Van Schijndel. ,,We zijn de voorloper van EénNL'', aldus Eerdmans.

Volgens hem staat de LPF niet te juichen dat hij buiten die fractie om doorgaat als Kamerlid. Van ruzie is echter geen sprake, benadrukte Eerdmans, die namens de LPF woordvoerder Justitie en Binnenlandse Zaken was. ,,Ik wilde niet weg. Ik moet helaas vertrekken, maar had de rit graag afgemaakt voor de LPF. Ik heb overwogen m'n zetel in te leveren, maar ik wil m'n werk als volksvertegenwoordiger afmaken.''

Meer over