Eerder ruzies in vluchten met businessclass?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: misdragen vliegtuigpassagiers in businessclass zich eerder?

Hidde Boersma
Interieur van de Business Class van de Boeing 787 Dreamliner van KLM. Beeld anp
Interieur van de Business Class van de Boeing 787 Dreamliner van KLM.Beeld anp

Businessclass in een vliegtuig? Dan misdragen passagiers zich eerder, schrijven onder meer NRC en RTL Z op basis van een Amerikaans-Canadese studie in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS. Het zien van sociale ongelijkheid is de oorzaak van de passagierswoede, zo stellen de auteurs. Zowel de passagiers in de economyclass als die in de businessclass zouden zich hierdoor eerder misdragen.

Daniel Lakens, universitair docent cognitieve psychologie en statistiekexpert aan de Technische Universiteit Eindhoven, oordeelt hard over de publicatie. 'Dit is weer zo'n 'graaf in de data en verzin er een verhaal bij'-studie', zegt hij. 'Het is om moedeloos van te worden. Journalisten zouden hier geen aandacht aan moeten besteden.' Een belangrijk kritiekpunt is dat er nogal wat variabelen zijn waaraan de auteurs volledig voorbijgaan in hun analyse. Neem het gebruik van alcohol. Op korte vluchten ontbreekt vaak zowel de businessclass als de gevulde drankkast, terwijl lange vluchten beide wel hebben. Zou niet ook het aantal genuttigde gin-tonics het verschil in incidenten deels verklaren?

Ook lijkt er niet gecorrigeerd te zijn naar de grootte van het vliegtuig. Er zijn 1,58 incidenten per duizend vluchten in vliegtuigen met zowel een businessclass als een economyclass, terwijl dat er maar 0,14 per duizend zijn voor vluchten met maar één klasse. Dat lijkt een opvallend verschil, maar vliegtuigen met twee klassen zijn doorgaans groter en vervoeren dus meer mensen. Dat maakt de kans per definitie groter dat er iets misgaat.

De doodzonde van deze studie is echter dat de onderzoekers zonder plan hun analyse zijn ingegaan, schrijft Andrew Gelman op zijn blog. De hoogleraar statistiek aan Columbia University legt veelvuldig statistisch goochelwerk in wetenschappelijke psychologieartikelen bloot. Je gooit een hoop gegevens in een model, gaat op zoek naar opvallende uitschieters en verzint er een verhaal bij. In dit geval: moderne vliegtuigen zijn een afspiegeling van de klassenmaatschappij en de dynamiek die in het vliegtuig plaatsvindt, zie je ook op de grond. En wat is er dan mooier dan een conclusie die ook nog eens binnen je straatje valt: zie je wel dat sociale ongelijkheid tot problemen leidt!

null Beeld
Beeld
Meer over