EenVandaag: 'verbrand' losgeld ontvoering Heineken witgewassen met bordelen

Dertig jaar lang waren de miljoenen spoorloos, maar nu lijkt een deel van de losgeldsom die na de ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken is betaald terecht. Ontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout wasten de verdwenen 8 miljoen gulden (omgerekend 3,6 miljoen euro) wit door het geld via een tussenpersoon te investeren in casino's en bordelen. Dit blijkt uit geheime verklaringen van de zussen Sonja en Astrid Holleeder, die zijn ingezien door EenVandaag.

Redactie
De Heineken-ontvoerders Holleeder en van Hout in een hotel in het noord-Franse Beauvais. Beeld anp
De Heineken-ontvoerders Holleeder en van Hout in een hotel in het noord-Franse Beauvais.Beeld anp

De rest van het losgeld (27 miljoen gulden) dat in 1983 is betaald was al terecht. Al jaren probeert justitie uit te vogelen wat er met de resterende 8 miljoen gulden is gebeurd die van de radar verdween. Over het lot van dit bedrag hebben de zussen Holleeder onlangs een verklaring afgelegd aan justitie.

Die verschilt van het verhaal dat Holleeder zelf zes jaar geleden verkocht in College Tour, toen hij beweerde dat de vermiste 8 miljoen gulden was verbrand. Niet waar, zegt Sonja. Het geld is destijds verstopt in een bos bij Parijs. Via een handlanger is het contante geld terechtgekomen bij Rob Grifhorst, een jeugdvriend van Holleeder, die het investeerde in hoerenpanden in Alkmaar en een bordeel en gokhallen in Amsterdam. Daar hebben de Heineken-ontvoerders jarenlang dik aan verdiend.

Toen Holleeder en Van Hout later ruzie kregen, splitsten ze het vastgoed op: Holleeder kreeg 'Amsterdam', Van Hout 'Alkmaar'. Nadat Van Hout in 2003 was vermoord, klopte Holleeder aan bij diens weduwe - en tevens zijn eigen zus - Sonja. Hij wilde weten waar de aandelen van de Alkmaarse hoerenpanden waren gebleven. Die had Sonja op dat moment in haar bezit, maar ze hield haar broer voor dat Van Hout ze reeds had weggedaan. In het geheim heeft ze daarna de aandelen verkocht aan jeugdvriend Grifhorst. Die overleed in 2014.

Holleeder en Van Hout ontvoerden samen met twee handlangers Freddy Heineken in november 1983. Beeld epa
Holleeder en Van Hout ontvoerden samen met twee handlangers Freddy Heineken in november 1983.Beeld epa

Openhartig

De openhartigheid van de zussen Holleeder is opmerkelijk, aangezien Sonja eerder voor de fiscus en justitie had verzwegen dat de hoerenpanden met losgeld zijn betaald - en dat zijzelf dus direct heeft geprofiteerd van het Heinekengeld. In 2013 trof ze een schikking met justitie voor ruim een miljoen euro, volgens EenVandaag een verklaring waarom ze nu loslippiger is over het verdwenen losgeld.

Woensdagmiddag deden de advocaten van Willem Holleeder hun beklag over de publicatie van EenVandaag. Ze betreuren het dat er 'wederom belangrijke informatie op straat belandt', schrijven Sander Janssen en Robert Malewicz in een persbericht. Dat is niet in het belang van het onderzoek, betogen de raadslieden. 'Kennelijk zijn er toch partijen in dit proces die er belang bij hebben die informatie telkens naar buiten te laten komen.'

Meer over