Een zorgeloos avondje Waalwijk

Tot woensdag stond RKC dit seizoen te boek als een lastige hindernis voor alle toppers uit de eredivisie. Tegen Ajax liet de ploeg zich als een sparringpartner aan de kant zetten.

WAALWIJK - RKC 0

Ajax 2

De weg naar de 33ste landstitel uit de clubgeschiedenis is er voor Ajax een zonder hobbels, laat staan werkelijke gevaren. Met een armpje nonchalant uit het raam en de soundtrack van weer een nieuw kampioenschap op de radio koerste de ploeg van Frank de Boer onbezorgd door Waalwijk. Wind door de haren, een gevoel van totale zorgeloosheid ervarend.

RKC - Ajax (0-2) was een wedstrijd als een wiegenliedje. Kalmpjes werd zowel de opponent als het thuispubliek in slaap gesust door de comfortabel achterover leunende landskampioen die met een minimale inspanning de negentiende seizoenszege kwam ophalen. Wie maakte ze wat? Niemand toch zeker.

Doordat ook Feyenoord won bij Heracles hoeft zondag nog geen kampioenswedstrijd verwacht te worden als Ajax in Arnhem op bezoek gaat bij Vitesse. De Boer zal het een zorg zijn. Hij weet dat zijn vierde opeenvolgende titel kan worden begroet, in welke van de laatste vier speelronden dan ook. Dat moet een geruststellende gedachte voor hem zijn.

Al moet het woensdag ook voor hem hebben gevoeld alsof hij zat te kijken naar een videoband, afgespeeld in slowmotion. RKC - Ajax was lusteloos voetbal van een ploeg die niet beter kon tegen een ploeg die het wel goed vond zo. En na elke 14 minuten scoorde Ajax een keer, als een soort verkapte ode aan revolutieleider Cruijff.

Tenminste, daar zag het na een krap half uur spelen naar uit. In de 14de minuut kopte verdediger Joël Veltman raak uit een corner van Lasse Schöne, doordat hij niet werd verdedigd en doordat RKC-doelman Arjan van Dijk aarzelde of hij zou blijven staan of moest uitkomen.

Na 28 minuten, opnieuw zonder aanwijsbare oorzaak, liep Ajax uit naar 0-2. Kolbeinn Sigthorsson maakte een ommetje bij het vijandelijke strafschopgebied en zag, toen hij het hoofd een keer omhoog hield, Davy Klaassen zomaar ineens vrij staan. Wat volgde, was een droge schuiver in de verre hoek: 0-2.

Wedstrijd min of meer gespeeld dus. In het kwalitatief armzaligste eredivisieseizoen in jaren kan Ajax ook in stilstand zege na zege blijven behalen.

Het was wel opvallend dat in Waalwijk totaal geen sfeer van urgentie te proeven was. Niet bij het publiek, maar ook niet bij de spelers in het geel-blauw. Met drie punten meer dan NEC en vijf meer dan Roda JC, waarvan zondag nog op bevlogen wijze werd gewonnen, heeft RKC nog geen reden om gas terug te nemen.

Normaal gesproken hoef je dat de ploeg van Erwin Koeman ook niet voor te houden als de vaderlandse top op bezoek komt. Want die duels brengen doorgaans het beste in RKC naar boven.

Op 11 augustus werd Vitesse met 4-2 verslagen. Op 24 november ging Feyenoord met 1-0 onderuit in Waalwijk. FC Twente kwam er op 20 december niet verder dan 1-1. En PSV verloor op 2 februari nog met 2-0.

Maar op 2 april mocht Ajax voetballen alsof het een wedstrijd in de voorbereiding op het seizoen betrof. Tijdens de rust bevestigde de stadionspeaker die sfeer. 'Fietssleutel gevonden. Met een rood label. Af te halen bij de administratie.'

Hoe anders was het op 26 oktober, toen RKC de Arena met een punt verliet: 0-0. Precies een maand later speelde Ajax zijn met afstand beste wedstrijd van het seizoen. Voor eigen publiek werd in de Champions League gewonnen van het toen al geplaatste Barcelona, een in meerdere opzichten bedrieglijke overwinning.

Zo fel als toen werd er daarna nog zelden druk gezet op een tegenstander. Zo harmonieus functioneerde het middenveld met Blind, Serero en Klaassen nadien ook niet meer. Soms werd dat niveau benaderd, maar ook Frank de Boer heeft moeten erkennen dat het verder povertjes was in dit seizoen.

Blind was nu weer een keertje linksback, Poulsen kon op zijn janboerenfluitjes op het middenveld spelen. Een routinier kan hij zich onmogelijk hebben gevoeld.

undefined

Meer over